Je li bogatima dopušteno ubiti? Ne dozvolimo da slučaj Maćešić padne u zaborav!

Foto: Daniel Kasap / PIXSELL

POGODUJE li hrvatsko pravosuđe Dejanu Maćešiću, suvlasniku firme One2Play? Pitanje je to koje s pravom postavlja obitelj Siniše Smiljanića, kojeg je Maćešić u srpnju prošle godine usmrtio u prometnoj nesreći i za to dobio dvije godine zatvora. Godinu manje od zakonskog minimuma.

Međutim, nije to jedini slučaj u kojem sudovi pokazuju neodlučnost kada Maćešića treba odgovarajuće kazniti. Na prekršajnom sudu u Zagrebu već više od tri godine protiv Maćešića se vodi proces zato što je ulovljen u vožnji u pijanom stanju.

Policija je Maćešića zaustavila 23. listopada 2010. godine u 3 sata ujutro. Napuhao je 1,5 promila alkohola. Prekršajni sud je nepravomoćnu presudu donio tek nakon sedam mjeseci, 1. lipnja 2011. Osuđen je tek na globu od 2000 kuna i plaćanje sudskih troškova od 180 kuna.

Netko drugi bi za vožnju pod utjecajem 1,5 promila alkohola ostao bez vozačke, ali ne i Maćešić. Međutim, to ništa ne znači s obzirom da spomenuta presuda i dalje nije postala pravomoćna. Visoki prekršajni sud RH prihvatio je Maćešićevu žalbu i slučaj vratio na ponovno postupanje.

Sprema li se zastara?

Žalba je prihvaćena zato što je, prema Visokom prekršajnom sudu, prvostupanjski sud nemarno odradio svoj posao. Nisu kao svjedoka saslušali policajca koji je Maćešića alkotestirao, iako su njegovi odvjetnici to zatražili.

Još uočljivije je, međutim, da je Visokom prekršajnom sudu trebalo gotovo dvije godine da se očituje o Maćešićevoj žalbi. Slučaj je na ponovno postupanje Prekršajnom sudu u Zagrebu vraćen tek u travnju ove godine. Ukoliko pravomoćna presuda ne bude donesena u narednih godinu dana, a dosadašnja sudska praksa u Maćešićevom slučaju pokazuje da je to malo vjerojatno, nastupit će zastara.

Da su sudovi svoj posao odrađivali propisno i Maćešića pravodobno kaznili, mladi Siniša Smiljanić bi možda i dalje bio živ. Ili bi barem Maćešić završio u zatvoru na duže vrijeme. Za prometnu nesreću u kojoj je usmrtio Sinišu, kada je vozio pijan i prošao kroz crveno svjetlo, mogao je dobiti i do deset godina zatvora.

No, sud je odlučio da je adekvatna i kazna manja od zakonskog minimuma, iako se radi o osobi koju je policija u prometu evidentirala čak 35 puta zbog raznih prekršaja. Pravomoćno je osuđen tek dvaput i to zbog manjih prekršaja. Da je u dosjeu imao i kaznu zbog vožnje u pijanom stanju iz listopada 2010. godine, okolnosti bi se pri izricanju kazne zbog nesreće u kojoj je poginuo Siniša Smiljanić morale drugačije vrednovati.

Sud rekao sve što je imao za reći

Svjesna je toga i obitelj Smiljanić, koja je u ožujku 2012. godine Visoki prekršajni sud upozorila da negdje u ladici imaju Maćešićevu žalbu na prvostupanjsku presudu zbog vožnje u pijanom stanju. Nakon tog pisma, stigla je ekspresna reakcija Visokog prekršajnog suda RH. Manje od mjesec dana im je trebalo da konačno donesu odluku - i vrate slučaj na ponovno suđenje.

I Prekršajni sud u Zagrebu i Visoki prekršajni sud RH pitali smo koji je uobičajeni rok u kojem se slični slučajevi rješavaju, te tko će biti odgovoran ukoliko nastupi zastara, a Maćešić još jednom ostane nekažnjen. Od Prekršajnog suda nismo dobili nikakav odgovor, iako su upiti poslani još početkom studenog.

Zoran Potočki, predsjednik Visokog prekršajnog suda je, pak, poručio da ne mogu komentirati taj predmet, s obzirom da proces i dalje traje. "Sve što je ovaj sud imao za reći u predmetu je i rekao u svojoj ukidnoj odluci i mimo toga ne može na bilo koji način ulaziti u sadržaj postupka i načina na koji će prvostupanjski sud ponovo odlučiti u tom postupku. Ono što ovaj sud može reći je da je svaki sud pa i, u ovom slučaju, prvostupanjski sud dužan postupiti u postupku ažurno i na taj način pokušati riješiti predmet da ne nastupi zastara prava na prekršajni progon okrivljenika", stoji u odgovoru kojeg smo dobili s Visokog prekršajnog suda.

Maćešić i dalje na slobodi

Obitelj Smiljanić u međuvremenu je kucala na vrata svih zamislivih institucija, tražeći zaštitu svojih prava i adekvatnu kaznu za Maćešića. Obratili su se Ministarstvu pravosuđa, Uredu predsjednika, Državnom sudbenom vijeću, saborskom Odboru za pravosuđe, Županijskom sudu u Zagrebu... Od svih su dobili manje-više isti odgovor: ne mogu im pomoći jer ne smiju utjecati na neovisnost sudova koji su nadležni za procese protiv Maćešića.

A Maćešić je i dalje na slobodi, iako je presuda zbog nesreće u kojoj je usmrtio Sinišu Smiljanića postala pravomoćna u svibnju ove godine. U listopadu nam je Maćešićev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković kazao da će njegov klijent na izvršenje kazne biti poslan u prosincu. No, u međuvremenu smo doznali da bi na slobodi mogao ostati sve do svibnja iduće godine. Odgodu je dobio pozivajući se na zdravstveno stanje i činjenicu da kod kuće ima maloljetno dijete.

Pročitajte više