Još nije gotovo: Grčka bi do kraja 2016. mogla biti izbačena iz eurozone

Foto: Hina

IZLAZAK Grčke iz eurozone mogao bi se ponovno naći na "dnevnom redu" već sljedeće godine.

Čak 71 posto ekonomista ispitanih u anketi Bloomberga smatra da bi Grčka mogla biti prisiljena napustiti eurozonu do kraja 2016. godine.

Njih 70 posto smatra da se to neće dogoditi ove godine, ali čak 50 posto procjenjuje da paket pomoći od 86 milijardi eura nije dovoljan za stabilizaciju najzaduženije članice Europske unije.

Vlada Aleksisa Ciprasa krenula je s ispunjavanjem uvjeta sporazuma s vjerovnicima, no sve je više sumnji u to može li se sporazum ispoštovati do kraja.

Europski vjerovnici za sada dobijaju pristati na otpis dijela duga, dok Međunarodni monetarni fond smatra da je to nužno za stabilizaciju grčkih javnih financija.

"Bez otpisa dijela duga, iznos pomoći nikada neće biti dovoljno velik" smatra Peter Dixon iz njemačkog Commerzbanka, koji je sudjelovao u Bloombergovoj anketi.

Cijena grčkih obveznica snažno je pala u posljednjih šest mjeseci dok je prinos na obveznice s dospijećem 2017. dosegnuo 30 posto, prije no što je trgovanje zaustavljeno 26. lipnja.

Za usporedbu, prinos na te obveznice u listopadu prošle godine bio je samo 4 posto, a u siječnju kada je Cipras došao na vlasti iznosio je 10 posto.

Pročitajte više