Još prije mjesec dana znalo se da će Josipović pomilovati osuđenog za smrt Iforovca

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Ivo Josipović pomilovao je Dejana Škaru, pravomoćno osuđenog za smrt Iforovca Simona Lee Terence Jeansa. Odluka o pomilovanju objavljena je u Narodnim novinama 4. listopada, no da će Škaro na slobodu znalo se zapravo još prije punih mjesec dana.

Sud pripremio žrtvu na novi šok

"Nazvali su me iz Ureda za žrtve sa splitskog Županijskog suda kako imaju informaciju da će okrivljeni biti pomilovan i pušten na slobodu pa da to prenesem ocu pokojnog i da ga na neki način pripremim na to", kazao nam je splitski odvjetnik Toni Vukičević, koji je zastupao oštećenu obitelj britanskog Iforovca, odnosno, njegovog oca Terryja Jeansa.

"Informacija da će odgovorni za smrt njegovog sina biti pušten na slobodu i pomilovan očekivano ga je pogodila, no i prije je bio razočaran hrvatskim pravosuđem jer se slučaj otezao u beskraj", kaže Vukičević.

Kako je Index već pisao, Sud u Strasbourgu kaznio je Hrvatsku s 5.600 eura zato jer je Jeansu bilo uskraćeno pravo na pravično suđenje i zbog nepostojanja efikasnog pravnog lijeka.

Škaro mora platiti 220 tisuća kuna štete ocu Iforovca

Škaro je bio pravomoćno osuđen na godinu i pol zatvora, i to nakon dvije oslobađajuće presude, koje su bile ukinute. Predsjednik Josipović kaznu mu je umanjio za pola godine, a kako je Škaro već odležao godinu dana, pušten je na slobodu.

Ipak, neće mu biti lako jer je Terry Jeans pravomoćno dobio i pravo na odštetu od Škare, i to u visini od 220 tisuća kuna. Kako će se naplatiti, ne zna se, jer Škaro nema imovine, ni posla. Zanimljivo je možda da je Škaru do stupanja na dužnost branio odvjetnik Evelin Tonković, aktualni zamjenik ministra Ranka Ostojića.

Dvaput oslobođen, osuđen pa pomilovan

Terence Jeans umro je 1996. godine u Engleskoj 10 dana nakon sukoba pred kaštelanskom diskotekom Mali Raj u kojem je dobio udarac kamenom u glavu. Prebačen je u Englesku, činilo se kao da se uspješno oporavlja, sve dok se jednog dana nije srušio mrtav.

Uz Škaru bilo je optuženo još nekoliko Kaštelana, no kako se postupak protiv njih vodio za sudjelovanje u tučnjavi, nastupila je zastara. Škaru su dvaput oslobađali optužbe za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom, sve dok ga u lipnju 2011. godine nije osudila sutkinja Ivona Rupić.

Dosta je potrajalo i dok se nije usuglasila liječnička struka, budući da je bilo razmišljanja da je Jeans ostao na liječenju u Hrvatskoj da bi i dalje bio živ.

Pročitajte više