Josipović: Umjetno stvaraju dvije Hrvatske, ne postoji vukovarska Hrvatska i ona izdajnička Hrvatska!

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Ivo Josipović kazao je kako ga je ražalostila današnja "politička predstava" u Vukovaru te kako se ljude izmanipuliralo na način da nisu ni znali da ih se odvaja iz službene kolone sjećanja.

"Dogodilo se nešto što je mene, a mislim i dobar dio Hrvatske, ražalostilo. Komemoracija vukovarskim žrtvama i gradu heroju Vukovaru je pretvorena u manifestaciju u funkciji dnevne politike. Nažalost, nismo iskoristili priliku i mogućnost da napravim još jedan korak prema normalizaciji života u Vukovaru i prema miru i suživotu. Pokazalo se da, nažalost, Hrvatska danas nije bila jedinstvena u tuzi i sućuti prema poginulima. Pokazalo se da komemoracija nije bila primarni cilj, nego je cilj bio izazivanje političkih sukoba", izjavio je za RTL Danas predsjednik Josipović.

Predsjednik je prokomentirao i činjenicu da su se neki saborski zastupnici, šef oporbe Tomislav Karamarko te zagrebački gradonačelnik Tomislav Karamarko našli u drugoj koloni, koja nije bila predviđena prema državnom protokolu: "Rekao bih da je Stožer, kao i oni koji su politički iza njega bili, izmanipulirao ljude. Dakle, ljudi su i prije službenog početka bili provođeni u kolonu, mnogi uopće nisu znali da se tako odvajaju i da se umjetno stvaraju dvije Hrvatske. Ne postoje dvije Hrvatske! Ne postoji vukovarska Hrvatska i ona izdajnička Hrvatska ili kako bi to drugačije rekao. Nego postoje oni koji su bili spremni zlouporabiti komemoraciju za svoju politiku. A to što se netko tko je saborski zastupnik ili čelnik neke stranke odlučio sudjelovati u toj predstavi, govori o njegovoj politici", komentirao je Josipović.

"Hrvatska je zemlja tolerancije, razumijevanja i demokracije. Krvavo smo se izborili za tu poziciju, ne vjerujem da ćemo tu poziciju napustiti", poručio je predsjednik koji smatra kako je nužno puno dijaloga i tolerancije: "Demokratska i uspješna Hrvatska ne može biti temeljena na netrpeljivosti, mržnji i nepoštivanju drugih. Posebno je neprimjereno to iskazivati u ovakvim prilikama kada se sjećamo žrtava. To nije u duhu pijeteta prema žrtvama. Protiv politike, Vlade, predsjednika Sabora je legitimno prosvjedovati i izražavati nezadovoljstvo na najrazličitije načine, ali to nije dobro učiniti u Vukovaru".

"Ranjeno je sjećanje na poginule branitelje. Svjedočili smo tome kako jedna grupa zloupotrebljava komemoraciju. Bio sam žalostan danas, cijela Hrvatska je bila žalosna danas. Kada slušam ove priče o dvije Hrvatske - to naprosto nije točno. Ono što je danas učinjeno je protiv Vukovara, protiv Hrvatske i protiv pijeteta. Hrvatska je demokratska zemlja i sva politička opredjeljenja se slobodno izražavaju, ali zloupotrebljavati Vukovar je ono što nije dobro niti za Hrvatsku, niti za Vukovar", kazao je Josipović za Dnevnik HRT-a.


"Ako netko misli da je pobijedio današnjim potezom, taj se ljuto vara. Ovo je poraz za sve nas, poraz za demokratsku Hrvatsku i Hrvatska može mnogo bolje od ovoga", zaključio je na kraju Josipović.

Pupovac: Na veliku vukovarsku nesreću, ovo je još jedna nesreća


"Na veliku vukovarsku nesreću, ovo je još jedna nesreća. Treba učiniti sve da se to više nikada ne ponovi. Žao mi je što se mjesto pijeteta pretvara u mjesto političkih obračuna", poručio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji je danas s državnim izaslanstvom došao u Vukovar kako bi odao počast žrtvama ubijenima na Ovčari 1991. godine.

Pusić: To je bila blokada stranačke milicije

Ministrica vanjskih i europskih poslova i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić izjavila je večeras kako je Vukovar žrtva politikantstva, a današnje događaje u Vukovaru, u kojima je državnom vrhu onemogućeno sudjelovanje u vukovarskoj Koloni sjećanja, nazvala je stranački dirigiranom blokadom.

"To je bila blokada stranačke milicije. Organizirana, sa slušalicama, s dojavama, direktno blokada Vlade, predsjednika države i predsjednika Sabora", izjavila je večeras ministrica Pusić za RTL na Markovom trgu po povratku iz Vukovara.


Ocijenila je kako je riječ o iskorištavanju Vukovara i obilježavanja vukovarske tragedije za stranačko politikantstvo. "To nije prvi puta da je Vukovar žrtva politikantstva, ali i danas je bio", kazala je.

Na novinarsko pitanje misli li pritom na oporbenu stranku HDZ, Pusić je odgovorila: "Mislim na HDZ".

S njom se složio ministar turizma Darko Lorenzin, koji je kazao kako je jako žalostan, jer je kao član Vlade htio, kao i svi njegovi kolege, na najjednostavniji mogući način odati počast, u čemu su spriječeni. Na pitanje misli li da je to bilo stranački dirigirano, Lorenzin je odgovorio: "Apsolutno. Svaki komentar je suvišan".

Ostojić: Sin Bojana Glavaševića je doživio danas novu izdaju


Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić gostujući u RTL-u Danas također je prokomentirao situaciju u Vukovaru.

"Vlada se odazvala pozivu grada Vukovara koji je organizator kompletne manifestacije Dana sjećanja. Smatrali smo da sudjelovanje u tom protokolu podrazumijeva da svi oni koji žele dobro, koji žele izraziti pijetet, upravo će to napraviti na način da počnu u bolnici radi koje i je Dan sjećanja i da ćemo biti u prilici da odamo počast žrtvama. U tome smo spriječeni organiziranom akcijom. Ne sumnjajte da smo mogli ići u situaciju da to riješimo, da upadamo unutra ili da uz pomoć policije upadamo u Kolonu, međutim mislim da je izbor Vlade da oda počast na Ovčari na mjestu gdje su ranjenici iz bolnice i pogubljeni bila ispravna odluka", rekao je Ostojić.

"Ratni zapovjednici, i stariji i mladi Jastreb, a posebno je tužno bilo vidjeti doktoricu Bosanac u krugu bolnice, u mjestu u kojem počinje Dan sjećanja, da nije bilo onih koji su trebali biti. O tome trebamo razgovarati. Grad Vukovar je pozvao sve, svi su dobrodošli da odaju počast, pijetet... Dogodilo se da se očito moralo birati, odnosno da su neki mogli, a neki nisu mogli. Tužna scena u kojoj se ratni zapovjednici Vukovara moraju probijati u Kolonu, hoće li im netko to dozvoliti ili neće je prava sramota. Sin Bojana Glavaševića je doživio danas novu izdaju, kao što je izdan Vukovar 1991., danas mu se dogodilo da on ne može ući u Kolonu. Sabo koji je organizator, koji je sve pozvao da dođu, nije mogao doći do groblja. Prema tome, to danas, tu sramotu na sebi nose oni koji su to organizirali", dodao je Ostojić.

"Oni koji su se usudili ne poslušati hrvatsku himnu, koji nisu htjeli na mjestu na kojemu se svake godine tamo počinje i odaje minuta šutnje braniteljima su pokazali pravo lice", ocijenio je Ostojić i naveo: "Mi smo ti koji smo pozvani kao gosti u Vukovar, vjerovali smo da jučerašnje priče i ono što je bilo slano kao poruke svi su dobrodošli, a vidjeli smo kako ta dobrodošlica izgleda. Dogodilo se da državni vrh, a najmanje je bitan državni vrh, tu sramotu da sin Siniše Glavaševića, da general Kotromanović, Fred Matić, logoraš, čovjek koji je branio i dan iza 18.11., Vukovar ne može proći - to ide na dušu onima koji su i onda izdali Vukovar pa su to napravili i danas".

Milanović: Za to ne trebate biti veliki organizatorski genij


Današnje podjele u Vukovaru prokomentirao je u Dnevniku Nove TV i premijer Zoran Milanović: "Osjećaj je isti kao što je bio na pola dana - ružan osjećaj. Jadno, sve skupa jadno. Ne znamo jesmo li nepoželjni, ali smo bili fizički spriječeni. Ja se nisam nikad u Vukovaru osjećao nepoželjnim"

"Tko god želi, može napraviti takvu opstrukciju. To je podvala. Ne ide se tamo pozirati. Za to ne trebate biti veliki organizatorski genij. To se moglo napraviti svake godine, a zašto se to napravilo ove godine, to je valjda svakome jasno. Nisam mislio da ću gledati ovakvu podjelu", kazao je Milanović.

Šišljagić: Neprimjereno je da se današnji dan koristi za politizaciju i podjelu

Predsjednik HDSSB-a i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić ocijenio je kako je nedopustivo i neprimjereno da bilo tko današnji dan koristi za politizaciju, razračunavanje i podjele Vukovara.

Vukovar kao mjesto posebnog pijeteta zaslužuje da se na Dan sjećanja cijela Hrvatska ujedini u dostojanstvenom, ponosnom i časnom obilježavanju tragične i tužne obljetnice hrvatskog naroda, ističe Šišljagić u večerašnjem priopćenju.

Šišljagić je u povodu obilježavanja današnje tužne obljetnice u Vukovaru, na kojoj je i sam sudjelovao, podsjetio kako je "18. studeni povijesni dan za sve građane Hrvatske, Dan kada se prisjećamo žrtve i stradanja Grada Vukovara, simbola obrane Hrvatske u Domovinskom ratu".


"Na današnji dan prisjećamo se svih hrvatskih branitelja i civila koji su se danonoćno odupirali bjesomučnim napadima od strane velikosrpskog agresora. S posebnom sjetom, tugom i boli prisjećamo se svih onih koji su položili svoje živote na oltar Domovine za stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske", navodi Šišljagić.

Predsjednik HDSSB-a zato drži "nedopustivim i krajnje neprimjerenim da bilo tko današnji dan koristi za politizaciju, razračunavanje i podjele".

Vukovar kao mjesto posebnog pijeteta zaslužuje da se na Dan sjećanja cijela Hrvatska ujedini u dostojanstvenom, ponosnom i časnom obilježavanju tragične i tužne obljetnice hrvatskog naroda, navodi Šošljagić.

Podsjeća da je upravo "jedinstvo hrvatskih branitelja, Vukovarki i Vukovaraca 1991. godine učinilo Vukovar najvećim simbolom obrane u Domovinskom ratu" te da žrtva Vukovara trajno obvezuje na poštovanje dostojanstva Grada heroja, Domovinskog rata i svih nevinih žrtava koji su svoje živote dali za slobodu hrvatske domovine.

Pročitajte više