Josipović: Većina civilnih žrtava Domovinskog rata nema nikakva socijalna prava, očekujem promjenu

"OD Vlade očekujem da dopuni uredbu po kojoj pravo na parnične troškove obiteljima civilnih žrtava rata država priznaje samo obiteljima slabijeg imovinskog stanja", izjavio je predsjednik Ivo Josipović na konferenciji Civilne žrtve rata u organizaciji udruge Documenta.

"U financijskom smislu, to za državu ne znači ništa, ali za državu i za naše građane je pitanje uređenja na pravedan način, pitanje troškova tih postupaka je zaista jedno od onih vidljivih pitanja solidarnosti i poštivanja žrtve. Nema razloga da žrtve čekaju više ijedan dan", poručio je predsjednik Josipović.

U Hrvatskoj je između četiri i osam tisuća civilnih žrtava Domovinskog rata. Osim što velik broj njih nije dobio odštetu, većina nisu ni korisnici minimalnih socijalnih prava, upozorili su iz udruge Documenta.

"Potrebno je hitno otpisati parnične troškove obiteljima, usmrćenih i oštećenima ratnim i diverzantskim, odnosno terorističkim djelovanjem. Zatim, jedan od vrlo jasnih zahtjeva je utvrđivanje broja stradalnika i izrada cjelovitog registra civila stradalih u ratu", istaknula je Emina Bužinkić iz Documente.

Pročitajte više