Josipović odlazi na turneju po SAD-u: "Idem poručiti da je Hrvatska sigurna zemlja za ulagače"

Foto: Hina

HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović boravit će od 12. do 17. svibnja u radnom posjetu SAD-u, koji će prvenstveno biti posvećen energetskoj sigurnosti i energetskim projektima koje razvija Hrvatska, ali će također s američkim sugovornicima, među kojima je i potpredsjednik Joe Biden, razmijeniti stajališta o situaciji u Europi, priopćio je u subotu Ured predsjednika.

Josipović će se s Bidenom sastati u Bijeloj kući na početku svog radnog posjeta, a tijekom boravka u Washingtonu susrest će se i s članovima Kongresa te s predstavnicima više vladinih i nevladinih institucija.

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika, postoji mogućnost da se sastanku Josipovića i Bidena pridruži i američki predsjednik Barack Obama.

Josipović se s Bidenom posljednji put sastao početkom svibnja 2011. u sklopu službeno-radnog posjeta, a razgovarao je i s tadašnjom državnom tajnicom Hillary Clinton.

U izaslanstvu će tijekom radnog posjeta Washingtonu biti i ministar obrane Ante Kotromanović, koji nastavlja boravak u SAD-u posjetom Nacionalnoj gardi u saveznoj državi Minnesoti.

Posjet SAD-u Josipović nastavlja u Houstonu, u Teksasu, na energetskom forumu na kojem će biti okupljeno tridesetak naftnih i plinskih tvrtki, a razgovarat će se o ulaganjima u energetske projekte u Hrvatskoj.

Predsjednik Josipović će se također sastati i s američkim investitorima iz drugih sektora koji s iskazali interes za ulaganja u Hrvatskoj.

Tijekom boravka u Houstonu, Josipović će se susresti i s guvernerom te američke savezne države Rickom Perryjem, gradonačelnicom Houstona Annise Parker, kao i predstavnicima akademske zajednice na Sveučilištu u Houstonu.

Josipović: Idem američkim investitorima predstaviti Hrvatsku kao stabilnu zemlju u koju se bez straha može ulagati


Josipović je uoči odlaska u radni posjet SAD-u izjavio kako je najvažniji dio njegova posjeta razgovor s američkim investitorima kojima će predstaviti Hrvatsku kao stabilnu zemlju u koju se bez straha može ulagati.

"Strateški gledano to smatram najvažnijom komponentom mog odlaska koji je pripremljen u punoj suglasnosti s Vladom", rekao je Josipović u svome uredu novinarima u sklopu druženja s građanima na kavi.

Pred odlazak Josipović je, kako je rekao, imao vrlo konstruktivne i dobre kontakte s Vladom, posebice s Ministarstvom gospodarstva.

Josipović će u SAD-u boraviti od 12. do 17. svibnja, najprije u Washingtonu, a potom u Teksasu na energetskom forumu na kojem će biti okupljeno tridesetak naftnih i plinskih tvrtki, a razgovarat će se o ulaganjima u energetske projekte u Hrvatskoj. Taj će sastanak, kazao je Josipović, biti prilika da američke investitore informira "o hrvatskim potencijalima" na tom području, posebice, kako je rekao, kad je riječ o nekim novootkrivenim mogućnostima.

S druge strane, naglašava predsjednik, taj će sastanak biti prilika da im kažem i pokažem da je Hrvatska stabilna zemlja u koju se bez straha može ulagati. "Sasvim sigurno bit će puno pitanja i spreman sam na iskren i otvoren razgovor i o problemima koje imamo", dodaje Josipović.

U Washingtonu će se Josipović sastati s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom, a postoji mogućnost da se tom sastanku pridruži i predsjednik Barack Obama. "Teme sastanka su usuglašene - energetska sigurnost, investicije, opća situacija i sigurnost u Europi i regionalna pitanja", navodi predsjednik. "Regionalna pitanja su našim prijateljima u SAD-u posebno važna i tu Hrvatska ima važnu ulogu i važno mjesto", dodaje.

U Washingtonu će Josipović razgovarati i s članovima Kongresa te s predstavnicima više vladinih i nevladinih institucija.

Pročitajte više