Josipović otvorio Srpski kulturni centar u Puli

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Ivo Josipović večeras je u Puli svečano otvorio Srpski kulturni centar i tom prilikom istaknuo kako se radi o značajnom prostoru za sve predstavnike srpske nacionalne manjine u Puli i Istri, koji govori o Istri kao multikulturnoj sredini a o Hrvatskoj kao domovini koja želi "da svi građani, neovisno o vjeri i naciji, uživaju prava i slobode".

Srpski kulturni centar smješten je u sklopu zgrade u središtu grada, a u neposrednoj je blizini Vijeća srpske nacionalne manjine.

Predsjednik Josipović je rekao da Hrvatska želi biti zemlja u kojoj će svatko biti u prilici afirmirati svoju kulturu i tradiciju, ali istodobno je spremna pružiti ruku svim ljudima dobre volje, pa tako i prijateljima iz Republike Srbije.

"Kulturni centar je sam po sebi mjesto gdje se razmijenjuju ideje i kreativnost, dobre poruke i dobre vibracije. Stoga sam siguran da će i Srpski kulturni centar u Puli biti mjesto gdje će dobre vibracije i prijateljstva, zajednički život te mir i suradnja naći svoje mjesto", zaključio je Ivo Josipović.

Izaslanica predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, njegova savjetnica Jasmina Mitrović Marić istaknula je kako ovaj centar mora postati okupljalište otvoreno za sve građane Istarske županije kao i turiste.

"Sve se može zatvoriti i otvoriti, ali putevi kulture nikada ne mogu biti zatvoreni, tu nema rampi ni prepreka, tu nema carine, već putujemo svi zajedno" - rekla je Mitrović Marić dodajući da upravo u tom razumijevanju i kulturnom suživotu vidi ideju ovog kulturnog centra "gdje su svi dobrodošli".

Brojnim gostima i uzvanicima obratili su se i istarski župan Valter Flego te pulski gradonačelnik Boris Miletić koji su istaknuli kako su "različitosti najveća vrijednost ovoga kraja".

U sklopu svečanosti otvaranja Srpskog kulturnog centra u Puli otvorena je izložba slika autorice Liljane Lazičić Putnik iz Pule, Ljiljane Simić iz Rovinja, Elide Stanojević iz Lebana te Višnje Prole iz Beograda. U prigodnom programu, u čast velikom srpskom književniku Milošu Crnjanskom, kojem je posvećen ovogodišnji Festival srpske kulture u Istri, izveden je ulomak iz monodrame "Miloš Crnjanski u Temišvaru".

Otvaranjem Srpskog kulturnog centra u Puli počeo je ovogodišnji Festival srpske kulture u Istri koji organiziraju Koordinacija Srba u Istri, Klub Srba Istarske županije i županijsko Vijeće srpske nacionalne manjine. Kao i svake godine dosad, brojni kulturni programi obilježit će ovogodišnji festival u Puli, Rovinju, Fažani i Peroju.

Pročitajte više