Josipović otvorio Sunčanu elektranu Kozjak

Foto: Hina

TVRTKE CEMEX Hrvatska i Fotonapon završile su gradnju Sunčane elektrane Kozjak snage 300 kW koja se nalazi u CEMEX-ovom rudniku Sv. Juraj, a elektranu je na svečanom otvaranju u pogon pustio predsjednik Republike Ivo Josipović.

Nakon što su u studenom prošle godine pokrenuti radovi na izgradnji sunčane elektrane na južnoj strani krova CEMEX-ove hale sirovine, CEMEX i nositelj projekta Fotonapon otvorili su najveću elektranu ovakvog tipa, tankoslojnih fotonaponskih modula, u Hrvatskoj koja će proizvoditi 460 MWh električne energije godišnje. Ukupna investicija u izgradnju sunčane elektrane premašila je pet milijuna kuna, a proizvedena energija će se u dogovoru s Hrvatskom elektroprivredom distribuirati u elektroenergetsku mrežu.

Sunčana elektrana Kozjak je kroz gotovo dva tjedna svog probnog rada ukupno proizvela više od 15.000 kWh, što bi odgovaralo potrošnji goriva vozila koje je prešlo gotovo 36.000 kilometara. Budući da za proizvodnju te količine energije nije upotrebljeno fosilno gorivo, atmosfera je pošteđena ispuštanja u zrak 10.500 kilograma ugljičnog dioksida, priopćili su iz CEMEX-a. 

Pročitajte više