Josipović pljuje po Vladi, ali poručuje da s njegovom strankom "možda mogu osvojiti drugi mandat"

Screenshot: Mreža TV

BIVŠI predsjednik Ivo Josipović je na Mreži TV izjavio je da je već za vrijeme njegovog mandata bilo vidljivo neslaganje između njega i SDP-a, ali ne članstva stranke nego vodstva. Da ide ponovno na izbore, kaže da bi igrao na kartu populizma. Misli da ovakva Vlada ne može do drugog mandata, ali ako okupe oko sebe neke druge stranke, pa i njegovu, moguće je osvajanje drugog mandata.

"Želja je svakog predsjednika da u Vladi nađe sugovornika i nekoga tko želi ozbiljno razgovarati o prijedlozima, ali ja nažalost nisam bio te sreće", rekao je Ivo Josipović gostujući u emisiji Pravi kut na Mreži TV kod urednice i voditeljice Valentine Jarnjak Glavaš.

Na pitanje je li se naviknuo na funkciju bivšeg predsjednika odgovara: "Prve izbore za predsjednika sam uvjerljivo dobio, a ove druge za dlaku izgubio, pa gledam na to kao na pozitivni saldo s kojim ulazim u političku budućnost"

Upitan što bi, da može, promijenio u posljednjoj predizbornoj kampanji odgovorio je da su ga u mandatu ograničavale brojne okolnosti koje su se onda prenijele i na kampanju.

"Sigurno bih promijenio neke stvari, možda bih igrao na populističku kartu a ne na onu programsku koju sam ja izabrao", dodao je Josipović na što mu je voditeljica rekla da su mu baš populizam predbacivali u kampanji koji mu se obio o glavu.

Na pitanje koga bi od suradnika promijenio, nije želio govoriti o točnim imenima, ali potvrdio je da bi se njegov tim ipak sada razlikovao od onog kojeg je složio prije nekoliko mjeseci.



Politička stranka nije fetiš


Premda javnost nije odmah nakon izbornog poraza saznala da se ne namjerava više vratiti u SDP, Josipović kaže da je za njega to odmah bilo jasno.

"Više manje sam već u izbornoj noći drugog kruga znao da se u SDP vratiti neću. Već se u mom mandatu vidjelo da je bilo ozbiljnih razlika u stavovima, ne sa članstvom SDP-a već s njegovim vodstvom", rekao je Josipović i objasnio kako politička stranka nije fetiš nego služi za provođenje određene politike.

"Ja sam ovog trenutka uvjeren da vodstvo SDP-a nije sklono ozbiljnim reformama koje predlažem, što je Zoran Milanović rekao čak i u kampanji, a to mi nije išlo u prilog", dodao je Ivo Josipović na što mu je voditeljica dodala opasku da, uzevši u obzir negativni rejting SDP-a, mu je baš to i donijelo neke glasove.

Josipović se nije dao smesti i nastavio je u istom tonu o vodstvu SDP-a: "Konstatiram da s obzirom na stavove vodstva SDP-a, nema baš nikakvih izgleda da bi reforme bile provedive".

Josipović smatra da bi Hrvatska već izašla iz krize da je aktualna Vlada provodila reforme koje su nužne a najviše se tu osvrnuo na teritorijalni ustroj i preveliki broj jedinica lokalne samouprave.

"Mi ne možemo imati zemlju s gotovo 600 jedinica lokalne samouprave, jer smo presiromašni za to i to nije funkcionalno. Svi nam to prigovaraju ali očito smo samo mi jako mudri i uporno ne želimo promijeniti strukturu države", sarkastično je komentirao Josipović. Naglasio je da za takvu promjenu i preustroj države treba političke snage i hrabrosti, a da je Milanović vrlo otvoreno rekao da to ne želi učiniti.

Vlada bez drugog mandata

Također je dodao da je u državi za vrijeme aktualne Vlade možda doveden ili se uvodi neki red u državne financije, ali to nije ni približno dovoljno.

"Ono što je ključno, nema ozbiljnih gospodarskih reformi i Hrvatska je i dalje loše područje za investiranje", rekao je Josipović i dodao da ovi minimalni pozitivni pomaci ne znače baš puno.

Na pitanje može li ova Vlada osvojiti još jedan mandat, Josipović odgovara:

"Mislim da teško, osim ako okupe još neke stranke, i ovu moju koja se osniva, ali u ovakvom sastavu čisto sumnjam."

U subotu, 30. svibnja osniva se nova Josipovićeva stranka pod nazivom Naprijed Hrvatska – progresivni savez, a bivši predsjednik smatra da ga od drugih stranaka ljevice razlikuju upravo reforme koje su oni spremni provesti, a drugi nisu bili. Kaže i da su brojni oni koji su se već priključili, ali i oni koji uskoro ući u novu stranku.

"Naglasio bih Josipa Kregara koji kao saborski zastupnik ulazi u novu stranku, ali ono što smo se dogovorili, jest da će lojalno funkcionirati sa strankom na čijoj je listi izabran sve do završetka mandata", objašnjava budući predsjednik nove stranke, ali i dodaje da su brojni oni koji iz drugih stranaka dolaze kod njega.

"Neka oni kažu svojim strankama i javnosti da dolaze kod mene, nije na meni da objavljujem njihova imena, a postoje i oni koji imaju još uvijek mandate primjerice u županijskim i gradskim skupštinama, pa će ih vjerojatno odraditi do kraja korektno ili će taj mandat vratiti i doći k meni."

"Rehabilitacija Mihailovića spada i u političku sferu Srbije"

Bivši predsjednik RH osvrnuo se malo i na svoj prošli mandat i odnose sa susjedima. Tvrdi da pregovore Srbije za ulazak u Europsku uniju ne treba blokirati već da treba od njih zahtijevati rješavanje problema iz prošlosti.

"Politika prema susjedima u regiji je i politika Europske unije. Ne mogu zamisliti neodgovornost onih koji bi najradije digli Kineski zid prema našim istočnim susjedima. Kad god bi dolazilo do problema između nas i susjeda, znate tko bi me prvi zvao? Naši gospodarstvenici, i molili bi me da umirim situaciju jer brojni su oni u Hrvatskoj koji dobivaju plaću baš zahvaljujući susjednim državama u regiji."


Za kraj, bivši predsjednik Ivo Josipović komentirao je i rehabilitaciju četničkog vođe Draže Mihailovića.

"To je užasno pogrešan potez Srbije, prije svega za njih i njihov ugled, ali i za odnose s nama i šire. Četnički pokret je izdajnički, zločinački pokret i kad pogledamo obrazloženja zašto su Mihailovića rehabilitirali, potpuno su besmislena", smatra Josipović i dodaje kako to nije čin samo srpskog pravosuđa

"Taj nepromišljeni čin nije čin samo njihovog pravosuđa već i dio političke moći, moćne sfere u Srbiji", zaključio je Ivo Josipović

Pročitajte više