Josipović seksistički i podcjenjivački prema Kolindi

Ilustracija: Index

UDRUGA B.a.B.e. reagirala je na jučerašnju izjavu predsjednika Ive Josipovića u kojoj je na upit novinara komentirao kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović na idućim predsjedničkim izborima. Prema njihovom mišljenju, izjava je bila nedopustiva i politički nekorektna te je aludirala na podcjenjivački i seksistički stav prema protukandidatkinji.

"S obzirom na jučerašnju (12.06.2014.) izjavu aktualnog Predsjednika Ive Josipovića, obraćamo se ispred udruge B.a.B.e. upozoravajući na nedopustivo i politički nekorektno ponašanje.

Komentar koji se odnosi na buduću protukandidatkinju u političkoj utrci za novog, odnosno novu predsjednika/cu Republike Hrvatske aludirala je na podcjenjivački i seksistički stav prema protukandidatkinji, što je karakterističan diskurs u predominantnom odnosu muškaraca prema ženama, pogotovo kada je riječ o javnom životu i "borbi" za moć.

Predsjednik, koji je predstavnik svih građana i građanki Republike Hrvatske, u izjavi; 'Mislim da je vrlo važno da osim fotografije imamo i ton. Veselim se raspravama i mislim da je vrlo važno da naše građanke i građani za svakog vide tko su, što su i kako vide Hrvatsku', prenaglasio je fizičku pojavu protukandidatkinje što nije bio slučaj kada se radilo o protukandidatima koji su muškog roda.

U tijeku procesa pojačavanja svijesti o ravnopravnosti spolova sudjelujemo svi, svakom svojom izjavom I djelom, a pogotovo Predsjednik Republike koji je simbol društva u cjelini.

Iz tog razloga smatramo da je rodna osviještenost u njegovom obraćanju iščezla te izjavu Predsjednika Ive Josipovića osuđujemo", stoji u pismenoj reakciji udruge B.a.B.e.

Pročitajte više