Jovanović: Državna matura mora biti roba bez greške

Foto: Hina

MINISTAR znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović posjetio je danas Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) gdje je s ravnateljicom toga centra Majom Jukić, članovima Upravnoga vijeća i zaposlenicima razgovarao o provedbi državne mature i budućnosti te institucije.

Ministar Jovanović prvi je ministar obrazovanja koji je od osnutka NCVVO-a posjetio tu instituciju da bi, kako je sam rekao, dao potporu Centru koji predstavlja jedan od ključnih stupova razvoja kvalitete obrazovnoga sustava u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS). U pratnji ministra Jovanovića bila je njegova pomoćnica za odgoj i obrazovanje Sabina Glasovac.

"Na žalost, u protekle dvije godine bilo je grešaka"


U priopćenju stoji kako je ministar zahvalio svima koji sudjeluju u organizaciji i provedbi ispita državne mature, ali i rekao da je njegova zahvalnost povezana s očekivanjima.

Istaknuo je da državna matura mora biti roba bez greške. "Na žalost, u protekle dvije godine bilo je grešaka", izjavio je Jovanović i zato apelirao na sve koji sudjeluju u tom procesu da vode računa o tome da je riječ o ispitu koji će cijeloj jednog generaciji učenika odrediti njihovu budućnost.

Ocijenio je da pomaci koje su u kratko vrijeme učinili nova ravnateljica i Upravno vijeće, daju naslutiti da će se peta državna matura, koja počinje 20. svibnja ispitom iz psihologije, pokazati najkvalitetnijom do sada.

Ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić istaknula je da će Centar, pod njezinim vodstvom, raditi isključivo u skladu sa zakonom, uz poštovanje struke i predani rad svih zaposlenika. Jukić je izvijestila ministra kako su do sada samo na malim promjenama u poslovanju NCVVO-a postignute višemilijunske uštede.

Bilo je riječi i o ključnoj ulozi koju bi NCVVO trebao imati u podizanju kvalitete obrazovnoga sustava jer se ta institucija do sada povezivala samo uz provođenje državne mature iako je njezina uloga puno šira.

Ministar Jovanović najavio je da Strategija odgoja, obrazovanja i znanosti, koja će uskoro biti upućena u vladinu proceduru, predviđa jačanje Centra kao institucije koja bi trebala imati ključnu ulogu u vanjskom vrednovanju škola, rada učitelja, stručnih suradnika, ishoda učenja i to na svim razinama obrazovanja.

Predsjednik Upravnoga vijeća NCVVO-a Petar Bezinović istaknuo je da "Centar ima moćne mehanizme za unaprjeđivanje sustava obrazovanja, a jedna od prvih zadataka jest ispitati kakvi su učinci državne mature na kvalitetu učenja i poučavanja u školama te očekivana vrijednost tih rezultata za uspjeh na studiju".

Pročitajte više