Jovanović: Nećemo pregovarati s Crkvom, zajedno s Grozdom šteti zdravlju naše djece!

Foto: Tea Čimaš/Cropix

"NEĆE biti nikakvih pregovora s predstavnicima Katoličke crkve oko zdravstvenog odgoja u školama", poručio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i prekinuo nagađanja da će Vlada i Crkva iza Nove godine sjesti za stol kako bi našle kompromisno rješenje

"Kad je riječ o zdravstvenom odgoju, tu pregovora nema. Zdravstveni odgoj je od ove školske godine obavezni predmet za sve osnovne i srednje škole. Provodit će se naredne dvije godine eksperimentalno, uz vanjsko vrednovanje nacionalnog centra, koji će utvrditi sve što je dobro ili što treba promijeniti. Što se tiče pregovora Crkve i Vlade, postoji Vladina komisija za odnose s vjerskim zajednicama. Na čelu te komisije je ministar Orsat Miljenić i ja sam također član te komisije. Ako Crkva smatra da je nešto sporno, može staviti bilo koju točku na dnevni red, ali Crkva nema nikakve ovlasti ni po kojem ugovoru uplitati se u bilo koje pitanje u vezi hrvatskog školstva, osim vjeronauka", istaknuo je ministar znanosti, obrazovanja i sporta te ponovio da nema namjeru odustati od uvođenja zdravstvenog odgoja.

"Školski kurikulum je donesen u rujnu i ne razumijem zašto je sada u prosincu krenula ovakva hajka na zdravstveni odgoj i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Potpuno nepotrebno i pogrešno. Javnost se dezinformira i jedino što ćemo mi i dalje raditi, mi ćemo i dalje raditi sa školama, učiteljima i nastavnicima. U kurikulumu je jasno navedeno da se na roditeljskim sastancima roditelji upoznaju s kurikulumom. Prema tome, letak Crkve i propaganda Grozda su zlonamjerni, krivi, neodgovorni i na štetu zdravlja naše djece", naglasio je Jovanović.

"Karamarko ništa ne zna, zdravstveni odgoj se ne može dovoditi u vezu s vjeronaukom"

Ministar Jovanović je također odgovorio i šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku, koji je predložio da zdravstveni odgoj bude izborni predmet.

"Ovo samo pokazuje da gospodin Karamarko ništa ne zna jer ne vidim po čemu se zdravstveni odgoj može dovoditi u vezu s vjeronaukom", rekao je Jovanović.

Pročitajte više