Jovanović: Nema privatizacije obrazovanja, kaznit ćemo neradnike

Foto: Robert Fajt/Cropix

POVEĆANA izdvajanja za resor obrazovanja, znanosti i sporta, čak 40 milijuna kuna predloženim rebalansom proračuna trebao bi ušutkati kritičare koji na račun ovog ministarstva šalju negativne ocjene i poruke, kaže resorni ministar Željko Jovanović koji je danas popio kavicu s novinarima i osvrnuo se na aktualnosti. Od predloženih 40 milijuna kuna najveći dio kolača ide akademskoj zajednici, koja je u posljednje vrijeme i jedan od najvećih kritičara rada ministarstva. "Vjerujem da će prepoznati naše napore", rekao je ministar Jovanović.

"Dio novca usmjerit će se u projekte Hrvatske zaklade za znanost, a dio je za osiguran za postojeće projekte. Ne sumnjam da je ovo potez koji će ojačati suradnju akademske zajednice i ministarstva. Mislim da nesporazumi koji su se dogodili posljedica uskog kruga ljudi koji su pogođeni kriterijima ovog ministarstva", rekao je Jovanović.

Zlim jezicima Jovanović poručuje kako nema privatizacije visokog obrazovanja, već se radi po jasnim kriterijima kojima se vrednuju oni koje rade, a kažnjavaju neradnici. Kreće stoga i upravni nadzor nad svim ustanovama. "Neki ravnatelji i dekani neće moći ostati na svojim mjestima, bez obzira koliko ih tko štitio. Nikakva rodbinska, politička ili bliskost s bilo kim u Ministarstvu, kao što je nekad bio temeljni kriterij napredovanja, više ne postoji", kaže Jovanović.

A krenuo je i sportski nadzor. "Bitno je to da smo mi postavili na noge inspekciju koja ima za cilj da educira ljude da se ustroje prema Zakonu o sportu, ne bi li taj naš sport bio pošteniji, uspješniji", poručio je pomoćnik ministra Petar Skansi.

Osvrnuo se ministar i na najave sindikalnih prosvjeda. Povećali smo im plaće novim koeficijentima, a oni i dalje plaču, kaže Jovanović koji je iznio i računicu. "U pravilu je svima povećana plaća i to za 336, 195, 198, 132 ili 37 kuna. Istina, smanjuje se jednoj grupi- za 40 kuna smanjuju se plaće učiteljima s 40 godina staža", dodaje.

"Paušalne ocjene i stalne kritike nas ne zanimaju - radimo najbolje što možemo", zaključio je Jovanović koji nije zaboravio poslati poruke uoči današnje utakmice. "Ministarstvo znanosti i UEFA pa i HNS surađuju vrlo dobro. Postoje samo pojedinci koji žele narušiti tu suradnju. Hrvatskoj reprezentaciji neće pomoći vulgarno navijanje da pobjedi bilo koju reprezentaciju, a danas Srbiju, nego sportsko navijanje. Očekujem kao i svi- pobjedu", zaključio je ministar Jovanović.

Pročitajte više