Juncker Grcima: Izdan sam, ali nemojte počiniti samoubojstvo zato jer se bojite smrti

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Europske komisije Jean Claude Juncker na današnjoj konferenciji za novinare obrušio se na grčku Vladu za koju tvrdi da Grcima nije rekla potpunu istinu vezano za pregovore s vjerovnicima.

"Vidjeli smo egoizam, taktičke igre, populizam i nakon svih mojih napora osjećam se izdano", rekao je Juncker.

Podsjetio je da su i druge europske zemlje bile u problemima te da su donijele neke teške odluke kako bi izašle iz krize.

Predsjednik Europske komisije optužio je Grčku da je napustila pregovore u najgorem trenutku. Iako je izjavio da danas neće biti nikakvih prijedloga, ali je rekao da su "vrata još uvijek otvorena."

Juncker je u svom govoru upozorio Grke da je nedjeljni referendum ujedno i glasanje o ostanku u eurozoni.

"Pozivam Grke da u nedjelju glasaju ZA. Da glasaju ZA ostanak u eurozoni", rekao je Juncker i dodao: "Nemojte  počiniti samoubojstvo zato što se bojite smrti."

Glasanje za izlazak iz eurozone značilo bi katastrofu za Grčku, a cijeli svijet bi to protumačio kao distanciranje grčkog naroda od Europe, upozorio je Juncker.

Merkel: Grčka mora napraviti prvi korak

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas na sastanku vodstva CDU-a da Grčka mora napraviti prvi korak ako bi se ponovno pokrenuli pregovori, doznaje Reuters os sudionika sastanka.

Merkel je također rekla da se odluke o Grčkoj mogu donositi jedino na dnevnoj razini, s obzirom na veliku neizvjesnost koja je prisutna.

Pročitajte više