Juncker ima najveće šanse doći na čelo Europskog parlamenta

Screenshot: YouTube

EUROPSKA pučka stranka dobiva 211 od 751 zastupničkog mjesta u Europskom parlamentu, a slijede europski socijalisti sa 193 mjesta i liberali sa 74 zastupnika, dok bi euroskeptične stranke mogle dobiti ukupno oko 130 zastupnika, pokazale su prve procjene europskih izbora objavljene u nedjelju iza 23 sata.

Prve projekcije koje je objavio Europski parlament pokazuju da Europska pučka stranka (EPP) dobiva 28,1 posto ili 211 mandata, a socijalisti 25,7 posto ili 193 zastupnička mjesta.

Liberali su na trećem mjestu s 9,85 posto ili 74 mandata, zatim slijede Zeleni sa 7,72 posto ili 58 mandata, a onda radikalna ljevičarska Ujedinjena europska ljevica sa 6,26 posto ili 47 mandata.

Za kandidate koji ne pripadaju nijednoj od europskih političkih skupina glasovalo je 5,33 posto, što nosi 40 zastupničkih mjesta, a za novoizabrane kandidate koji nisu povezani ni s jednom političkom skupinom u dosadašnjem sazivu EP-a glasovalo je 7,46 posto, što nosi 56 mandata.

Ukupno je to 96 mandata koje su dobili kandidati iz uglavnom euroskeptičnih, protueuropskih stranaka. Doda li se tome još skupina Europa za slobodu i demokraciju (EFD) u kojoj su britanska euroskeptična stranka UKIP i talijanska Sjeverna liga koja dobiva 4,39 posto ili 33 mandata, ispada da će novi saziv imati oko 130 eurofobnih zastupnika.

Europski konzervativci i reformisti (ECR), skupina u kojoj su britanski konzervativci najjača stranka, trebala bi dobiti 5,19 posto ili 39 mandata.

Swoboda: Juncker ima ozbiljne šanse, ali će morati odustati od politike štednje


Šef zastupničkog kluba europskih socijalista u dosadašnjem sazivu Europskog parlamenta Hannes Swoboda izjavio je u nedjelju navečer da kandidat desnog centra Jean-Claude Juncker ima najveće izglede da okupi većinu u Parlamentu, ističući da će za potporu socijalista europski pučani trebati odustati od politike štednje.

"Juncker sada ima ozbiljne šanse da okupi većinu u Europskom parlamentu za izbor za predsjednika Komisije, ali za potporu socijalista morat će odustati od politike štednje", izjavio je novinarima Swoboda, koji se nije natjecao na upravo završenim izborima za Europski parlament.

U dosadašnjem sazivu EP-a, koji je brojao 766 zastupnika, EPP je imao 271 zastupnika, a europski socijalisti 190.

Po prvim projekcijama za novi saziv, EPP bi trebao imati 211 zastupnika, a socijalisti 193.

Swoboda je istaknuo da je "drastični gubitak" EPP-a u broju zastupničkih mandata znak da su se birači izjasnili protiv politike štednje u EU-u koju je nametnuo desni centar.

Pročitajte više