Završila sjednica tehničke vlade, obratio se Plenković

Foto: Hina

Završena je sjednica tehničke vlade.

Na dnevnom redu je, između ostalog, bila odluka o pribavljanju nefinancijske imovine Ministarstva zdravstva nabavom dva plovila - mobilne brodice ljekarne s medicinskom i uredskom opremom i softverom - iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026.

Na sjednici su i Godišnje izvješće o radu Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2023. te Izvješće o namjenskom trošenju sredstava za isplatu pomoći za opskrbu energijom ugroženih kupaca u 2023.           

Live stream mogli ste pratiti na Indexu

Premijer Andrej Plenković izvijestio je na početku sjednice Vlade da je uputio predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću prijedlog za privremeno produljenje mandata aktualnom ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije Danijelu Markiću, kojem mandat istječe 5. svibnja.

"Danas sam uputio prijedlog predsjedniku Republike za daljnje produljenje mandata aktualnom ravnatelju SOA-e Danielu Markiću", kazao je predsjednik Vlade.

Mandat bi mu se, kaže, produžio privremeno, do postizanja dogovora o stalnom mandatu i u kontekstu formiranja nove Vlade, a kako bi SOA mogla normalno funkcionirati i nakon 6. svibnja, do kada mu traje mandat. 

Plenković je čestitao i svim vatrogascima njihov Dan koji se obilježava u sutra. 

"Želim im zahvaliti na njihovom važnom, odgovornom poslu, dugoj tradiciji vatrogastva u Hrvatskoj", rekao je podsjetivši da je njegova Vlada donijela novi Zakon o vatrogastvu te u sustav uložila nešto manje od 600 milijuna eura. 

Dodao je i da je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uputio prijedloge četiri pravilnika vezano za visinu dodatka za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca.  "Vjerujem da će se s ovim prijedlozima, uz eventualne korekcije, sustavno i strukturno riješiti organizacija vatrogasnog sustava u partnerstvu nacionalne razine i  lokalnih jedinica", zaključio je Plenković. 

Danas, Dan uoči Svetog Florijana, koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca organizira prosvjed vatrogasaca na Trgu sv. Marka.

Pročitajte više