Južna Koreja tvrdi: 70 posto podmornica Sjeverne Koreje napustilo je svoje baze

Foto: FAH

"SEDAMDESET posto podmornica Sjeverne Koreje napustilo je svoje baze i njihovu lokaciju u ovom trenu nije moguće potvrditi", kazao je visoki vojni dužnosnik Južne Koreje, kako prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

"To je vrlo ozbiljna situacija", tvrdi isti izvor, a Yonhap javlja i da je Sjeverna Koreja gotovo udvostručila snagu svoje artiljerije. Sve se to događa za vrijeme najnovijih prijepora oko granice između sjevernih i južnih susjeda na Korejskom poluotoku.

Prošli tjedan je, podsjećamo, došlo do razmjene vatre uz granicu između Sjeverne i Južne Koreje. Zbog toga je Južna Koreja evakuirala granično područje i premjestila oko 15.000 civila.

Sjeverna Koreja prosvjeduje i jer su njihovi južni susjedi uz granicu instalirali moćne zvučnike preko kojih, prema tvrdnjama službenog Pyongyanga, "šire svoju propagandu". Dali su im rok da ugase zvučnike koji je jučer istekao. Iz Južne Koreje su međutim odlučno poručili da zvučnike nemaju namjeru gasiti.

"Ako otvore vatru na naše radio stanice u demilitariziranoj zoni, naša vojska će uzvratiti napad", poručio je zamjenik ministra obrane Južne Koreje Baek Seung-joo, prenosi RT.

Pročitajte više