Kajin: Banke neće moći naplatiti 47 milijardi kuna kredita, situacija je naprosto alarmantna

Foto: Hina

SABORSKI zastupnik Damir Kajin (ID) upozorio je u petak u Hrvatskom saboru na procjenu Hrvatske narodne banke (HNB) da banke neće moći naplatiti 47 milijardi kuna, od čega se 32 milijarde odnosi na tvrtke, a oko 15 na građane.

"Situacija je naprosto alarmantna", kaže Kajin koji drži da nije dovoljno očekivati mjere samo od Vlade, banaka, gospodarstva, poreznih uprava, nego da treba "učiniti nešto više i to na tragu jednoga 'zajedništva'".

Dodaju li se tome dospjele obveze prema državi, lokalnoj samoupravi, obveze jednih prema drugima, moguće je govoriti o najmanje 120 milijardi kuna ili bolje rečeno jednom državnom proračunu, upozorio je zastupnik.

Da bi pokazao koliko se situacija "dramatično pogoršala" u odnosu na 2008., podsjeća da su te godine tvrtke imale 7,23 milijarde kuna nenaplativih kredita, a građani oko 5 milijardi kuna.

Građani 2008. nisu imali ni 4 posto loših kredita u ukupnom iznosu od 125 milijardi kuna kredita, sada je taj udio već 12 posto od 122 milijarde kuna, kaže Kajin.

Zauzima se da utvrdi koje su to banke lihvarile u Hrvatskoj.

Posebno tu dolazi do izražaja Raiffeisen štedionice ili posudilnice ili zadruge i mislim da tu treba reagirati pravna država, poručuje zastupnik.

Pročitajte više