Kako je Radman preuzeo potpunu kontrolu nad HRT-om

Foto: Dragan Matić / Cropix

PROCEDURA kojom je usvojen novi Statut HRT-a nije sukladna Zakonu o medijima, a upitno je i je li upravljačka struktura kakvu je predvidio glavni ravnatelj Goran Radman sukladna Zakonu o HRT-u, piše u novom broju tjednik Novosti.

Radman je zbog Statuta HRT-a ušao u sukob s većinom članova Nadzornog odbora. Glavni ravnatelj je, naime, Statut progurao na brzinu, tako da je NO nakon svog osnivanja imao samo dva dana da ga prouči i usvoji. Nije to bilo dovoljno vremena da shvate kako je Radman skrojio statut koji mu omogućuje preuzimanje potpune kontrole nad javnom televizijom.

Kontrolira poslovanje, ali i program

Osim što je si je dao ovlasti da gotovo u potpunosti kontrolira financijsko poslovanje HRT-a, s obzirom da bez suglasnosti NO-a može sklapati poslove do deset milijuna kuna, Radman je pod svoju kontrolu praktički stavio i HRT-ov programski sadržaj.

Goran Krmpotić, zamjenik predsjednika NO-a, od Radmana je zatražio da 31. ožujka pokrene izradu posebnog statuta medija, kojeg propisuje Zakon o medijima. Radman smatra da dodatni statut nije potreban, ali Krmpotić prijeti da će, ukoliko se dodatni statut ne donese, aktivirati mehanizam iz Zakona o medijima, po kojem će taj drugi statut na prijedlog novinara donijeti arbitraža udruga nakladnika i novinara.

Time je, kako pišu Novosti, stvorena prilično apsurdna situacija jer bi novi statut, između ostalog, trebao propisati način sudjelovanja novinara u izboru glavnih urednika i urediti druge odnose koje je Radman već samostalno utvrdio svojim Statutom HRT-a.

Urednici će odgovarati Radmanovom čovjeku

Glavni ravnatelj HRT-a si je Statutom prema urednicima osigurao poziciju s koje će ujedno krojiti i poslovnu i uređivačku politiku HRT-a. Prema Radmanovoj zamisli, Ravnateljstvo bi načelu s glavnim ravnateljem činili još ravnatelji ustrojbenih poslovnih jedinica Program, Produkcija, Tehnologija i Poslovanje. Što se tiče uredništva, Radmanova organizacijska shema predviđa da će HRT od sada imati glavnog urednika objedinjenog informativnog medijskog servisa, koji će s jednog mjesta osiguravati informativne sadržaje za sve HRT-ove televizijske, radijske i internetske programske kanale. Na čelu tih programskih kanala bit će njihovi glavni urednici, a posebnog glavnog urednika imat će i tzv. Novi mediji, zaduženi za internetske platforme.

Glavnim urednicima u tom slučaju bit će nadređen ravnatelj poslovne jedinice Program, no problem je što je Radman tom članu Ravnateljstva Statutom HRT-a dao i ključne uredničke ovlasti, te na njega prebacio ovlasti koje prema Zakonu o HRT-u imaju glavni urednici.

Sve je u rukama Radmanovog ravnateljstva

"Zakon o HRT-u navodi da glavni ravnatelj imenuje glavne urednike na temelju provedenog javnog natječaja i uz prethodno pribavljeno mišljenje novinara i drugog kreativnog osoblja. Što se tiče urednika pojedinih programa, kao što su dramski, zabavni ili sportski, Zakon navodi da ih glavni ravnatelj temeljem natječaja i mišljenja novinara imenuje i razrješava na prijedlog glavnog urednika. Međutim, Radmanovi glavni urednici po Statutu neće imati te zakonske ovlasti, već će i njih i urednike pojedinih programa predlagati ravnatelj Programa, dakle jedan od članova Ravnateljstva, tijela kojim rukovodi glavni ravnatelj", pišu Novosti.

Kako bi zadovoljio zakonitost takve organizacije, Radman je Statutom za izbor ravnatelja Programa propisao one uvjete koje Zakon o HRT-u propisuje za izbor glavnih urednika te ravnatelju Programa zapravo osigurao položaj stvarnog i jedinog glavnog urednika cijelog HRT-a. Međutim, već je samom činjenicom da je ta osoba ujedno i član Ravnateljstva proizvedena situacija u kojoj Ravnateljstvo de facto imenuje urednike pojedinih programa na vlastiti prijedlog, tim više što po Statutu ravnatelj Programa može biti i zamjenik glavnog ravnatelja.

Pročitajte više