Kako su se ujedinili SDP i HDZ: Sabor jednoglasno proglasio Dinka Cvitana novim šefom DORH-a

Foto: Hina

DINKO CVITAN je i službeno novi čelnik DORH-a. Sabor je odluku o njegovom imenovanju na današnjoj sjednici jednoglasno prihvatio, sa 106 glasova.

Ovo imenovanje ujedinilo je HDZ i SDP - nitko se nije usprotivio odluci da se nakon svim vlastima pogodnog Bajića za novog državnog odvjetnika imenuje Cvitana, dok Bajić ostaje u DORH-u kao Cvitanov zamjenik.

Cvitan je na mjestu ravnatelja Uskoka bio od 2005. godine. Sudeći prema višegodišnjoj suradnji Cvitana i Bajića, ništa se u Državnom odvjetništvu neće promijeniti. Cvitan devet godina stoji uz bok Bajiću, i ne otvara ladice koje politički nije pametno otvarati. O svim aferama koje je DORH zataškavao pročitajte ovdje.

Cvitan: Spreman sam suočiti se sa zadacima i izazovima koje ova dužnost donosi

Dinko Cvitan rekao je ovih dana kako ima plan za DORH: nastavlja borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, ustrajat će na rasvjetljavanju ratnih zločina, a kad je riječ o ustroju - osnažit će županijska državna odvjetništva kako bi suzbio tzv. lokalne šerife.

"Spreman sam suočiti se sa zadacima i izazovima koje ova dužnost donosi. Mnogi smatraju u svojim raspravama da je to jedna od najužarenijih stolica ili fotelja u Hrvatskoj, kako neki vole reći. Nema fotelja, nego stolica. Ponavljam, svjestan sam i spreman sam prihvatiti se ove odgovorne zadaće".

Tamara Laptoš bi ga trebala naslijediti na čelu Uskoka. "Po meni je to Tamara Laptoš. S njom sam radio. I moram kazati, to je jedna vrlo energična osoba, iznimnog pravnog znanja, moralna u svakom pogledu. I možda jedna mala tajna, to je jedina osoba s kojom se ja posvađao u uredu. I to je čini tek kvalificiranom da bude ravnateljica Ureda jer je jasno i nedvosmisleno izrekla svoj stav u određenoj situaciji".

Pročitajte više