Kalinić: Za Jakuševac je kriva nesposobna Vlada koja ništa ne radi!



DEPONIJ na Jakuševcu i dalje je blokiran. Dok se prosvjednici ne udalje, smeće u Zagrebu nema se gdje odlagati pa se ne može ni odvoziti. Otpad se gomila, a nadležni ne nude gotovo nikakva rješenja.

Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama,  u razgovoru za Index kaže da je za kaos koji je nastao kriva država. Na potezu je, tvrdi Kalinić, ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

"Ministarstvo zaštite okoliša mora podvući crtu, a Skupština dozvoliti da se napravi spalionica", kaže Kalinić. U teoriji je sve to vrlo jednostavno. Praksa je nešto drugo. Zmajlović, baš kao i ostali članovi vlade Zorana Milanovića, prema Kaliniću, nemaju potrebne kvalifikacije da se obračunaju s gorućim problemima.

"Ovo je najnekompetentnija Vlada od osnutka RH do danas"

"Ova Vlada pršti od nekompetencije. Ovo je najnekompetentnija Vlada od osnutka Republike Hrvatske do danas. Problem je što svaka vlada samo čeka da joj prođe mandat, da ne napravi ništa i budućoj vlasti ostavi još veći problem nego što su ga naslijedili", rezolutan je Kalinić.

Hrvatska se, kaže Kalinić, nikad nije suočila s problemom gospodarenja otpadom. "Kad je ostatak svijeta zakoračio u 21. stoljeće, mi smo otklizali u 19. stoljeće. A rješenje postoji, treba samo napraviti ono što su svi ostali napravili prije 30 ili 50 godina", tvrdi Kalinić.

Svjedoci smo, kaže Kalinić, eskalacije problema koji je na tapetu već gotovo desetljeće i pol. No, niti jedna vlada nije se njime željela baviti. "Još 2000. su bili pritisci da se napravi spalionica, pa se to odgodilo pod izlikom da ima vremena. Onda je došla Sanaderova pa Jacina vlada koje nisu ništa radile. Sad opet imamo Vladu koja ništa ne radi", tvrdi Kalinić.

Ne treba mudrovati, rješenje problema je jednostavno

Zagrebački meštar od kriznih situacija vrlo je jasno iscrtao rješenje problema odlaganja otpada: Jakuševac se mora zatvoriti, a Zagreb mora napraviti novo odlagalište sa spalionicom. Onda na nekoj drugoj lokaciji u Hrvatskoj treba napraviti barem još jednu spalionicu.

"To je državni problem, ne može to grad riješiti. Normalne nacije to već odavno imaju riješeno. Stvoren je sustav sa spalionicama, tako da se smeće ne gomila, a još se iz njih dobiva električna i toplinska energija. Ništa ne treba mudrovati, rješenje problema je jako jednostavno. Samo što nitko ne želi odlagališta i spalionice na svom teritoriju. A tako nećemo nigdje stići", objašnjava Kalinić.

Uostalom, ni Vlada, ni Gradska skupština, a ni sami prosvjednici na Jakuševcu nemaju interes da se problem odlaganja otpada dugoročno riješi, uvjeren je Kalinić. "Ne prosvjeduju oni zbog smeća, nego zato što im je Davor Bernardić, predsjednik Skupštine, ukinuo rentu. Da toga nije bilo, ljudi se ne bi bunili. Ja podržavam da im se renta isplaćuje, ali također treba uvesti fiksne rokove za zatvaranje Jakuševca i gradnju novog deponija sa spalionicom, a ne da ih se opet zavlači 15 godina", tvrdi Kalinić.

Ministar zaštite okoliša nije zainteresiran, gradonačelnik na mukama

Zmajlović, kojeg Kalinić proziva, u razgovoru s novinarima na Markovom trgu nije pokazao pretjerani interes za probleme na Jakuševcu. Prosvjednike, kako je kazao, neće otići posjetiti, iako je rekao da "razumije one koji podnose taj nesnosan smrad". Za problem Jakuševca Zmajlović okrivljuje Grad Zagreb koji je, kaže, odavno trebao početi sa sustavnom izgradnjom postrojenja za obradu otpada.

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, obećao je da na građane neće slati policiju. Jakuševac će se, nada se Bandić, odblokirati pregovorima. No, ipak je naglasio da će možda već sutra na teren morati izaći epidemiološke skupine.

S nezadovoljnim stanovnicima Jakuševca sastančili su Bernardić i Ivo Čović, prvi čovjek Zagrebačkog holdinga. Bernardić je apelirao na dobrosusjedski senzibilitet prosvjednika, poručivši im da moraju misliti i na svoje sugrađane. Njih taj argument, međutim, nije pretjarno dirnuo. Deponij je i dalje u blokadi, barem do sutra, kada kreću novi pregovori.

Pročitajte više