Kamo idu strane donacije? Somalijska vlada ne zna objasniti višemilijunski manjak, ne vodi knjige niti javno objavljuje troškove

IZVJEŠĆE Svjetske banke pokazalo je da je velika svota novca koju je somalijska prijelazna vlada dobila kao pomoć od međunarodnih institucija i drugih zemalja jednostavno - nestala.

Na međunarodnom sastanku u Turskoj uočene su nepravilnosti u financijama somalijske prijelazne vlade. U blagajni nije opravdano 130 milijuna dolara troškova.

Izvješće Svjetske banke objavljeno je tijekom sastanka više stotina somalijskih političara s predstavnicima više od 50 zemalja svijeta. Somalija je na sastanku u Istanbulu trebala zadobiti povjerenje drugih država za financiranje dugoročnih radova u zemlji.

Izvješće zasada nikoga ne okrivljuje za višemilijunski manjak, ali ne isključuje korupciju. "Postoji nepodudarnost u prihodima i rashodima. Naravno, pojavio se veliki upitnik vezan uz rad somalijske vlade", rekao je autor izvješća Joakim Gundel za Voice of America.

Objasnio je i da bi milijuni manjka mogli značajno smanjiti donacije stranih zemalja kojima ovakve informacije narušavaju povjerenje u Somaliju.

Izvješće o financijama somalijske vlade u 2009. i 2010. godini pokazalo je da vlada zapravo nema nikakav računovodstveni sustav niti javno objavljuje na što troši novac.

Podsjećamo, Somalija je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta. Tamošnja kultura i običaji hibrid su najradikalnijih islamskih pravaca i najbrutalnijih stoljetnih plemenskih običaja pa se ta zemlja već godinama nalazi oko vrha popisa zemalja s najgorom razinom ljudskih prava.

Pročitajte više