Kaos nakon predsjedničkih izbora: Kerry stigao u Afganistan

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik John Kerry stigao je u petak u Afganistan u pokušaju da posreduje u pronalasku rješenja nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji, što su uzrokovale napetosti koje ugrožavaju mirovni proces.

Glasnogovornik State Departmenta Jeff Rathke izjavio je da će se Kerry sastati s dvama predsjedničkim kandidatima, Abdullahom Abdullahom i Ashrafom Ghanijem, kao i sa sadašnjim predsjednikom Hamidom Karzaijem i dužnosnicima Ujedinjenih naroda.

Neovisno izborno povjerenstvo proglasilo je Ghanija pobjednikom drugog kruga izbora, ozdržanog 14. lipnja, nakon što je prema privremenom rezultatu dobio 56,44 posto glasova, čime je za gotovo milijun glasova u prednosti pred svojim suparnikom Abdullahom. Odnos bi se međutim mogao promijeniti kad se 22. srpnja objave konačni rezultati izbora.

Abdullah, koji je dobio prvi krug, odbacio je privremeni rezultat, proglasivši ga "udarom" usmjerenim protiv afganistanskog naroda. On tvrdi da rezultat nije točan jer nisu uzeti u obzir svi glasovi.

Prijenos vlasti prerasta u kaos

U brizi da bi prijenos vlasti u Afganistanu mogao prerasti u kaos, Kerry je odlučio otputovati u Kabul, nakon što je tri dana u Pekingu s kineskim partnerima razmatrao sigurnosna, politička i gospodarska pitanja.

Nakon što je u ranim jutarnjim satima u petak stigao u Kabul, američki je državni tajnik otišao u američko veleposlanstvo gdje će se susresti s Abdullahom, Ghanijem i dužnosnicima UN-a.

Kerry, koji poziva obojicu predsjedničkih kandidata da pokažu osobine čelnika u ovom kritičnom razdoblju za zemlju, prema riječima njegova glasnogovornika inzistirat će na temeljitom razmatranju "svih razumnih sumnji u izbornu prijevaru", koje bi mogle za posljedicu imati reviziju izbornog procesa.

"Sjedinjene Države ne podupiru ni jednog kandidata, ali podupiremo vjerodostojani i transparentan proces koji uključuje sve snage i koji će potvrditi privreženost afganistanskog naroda demokraciji i koji će polučiti izbor predsjednika koji može dovesti do napretka i učinkovite vlasti u Afganistanu", rekao je Rathke.

Washington, koji smatra da rezultati izbora ne bi trebali biti objavljeni dok se ne prebroje svi glasovi.

Gani za punu reviziju glasačkih listića

Kandidat za afganistanskog predsjednika Ašraf Gani, kojega suparnik Abdulah Abdulah optužuje za prijevaru, u petak je izrazio spremnost na opsežniju reviziju vezanu uz sumnje u prijevaru s glasačkim listićima.

"Vjerujemo u opsežnu reviziju kako bismo vratili povjerenje" u izbore, izjavio je Gani nakon susreta s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u američkom veleposlanstvu u Kabulu.


Tom pomirljivom izjavom u petak, Gani je, čini se, napravio korak prema mogućem kompromisu s protivnikom oko buduće revizije glasova za koje se sumnja da su nezakoniti.

Gani je proglašen izbornim pobjednikom nakon prvih rezultata brojanja listića s 56,4 posto glasova, ali ga njegov protukandidat Abdulah Abdulah optužuje za masovnu prijevaru i traži detaljnu istragu svih izbornih prijevara.

Gani je u petak kazao da se njegov tim obvezuje na vođenje "otvorene vlade, vlade koja bi mogla zastupati sve Afganistance i služiti svakom afganistanskom građaninu kako to zaslužuje, prema odredbama Ustava".

Američki državni tajnik John Kerry kazao je u petak ujutro u Kabulu da je legitimitet afganistanskih predsjedničkih izbora u pitanju, prije početka posredovanja radi izbjegavanja teške političke krize.

"Legitimitet izbora je u pitanju. Potencijalna budućnost tranzicije je u pitanju", kazao je novinarima Kerry odmah po dolaskui u Kabul u noći sa četvrtka na petak na razgovore s afganistanskim dužnosnicima.

Tijekom dana Kerry bi se trebao susresti s obojicom kandidata iz drugog kruga predsjedničkih izbora, održanog 14. lipnja te s predsjednikom Hamidom Karzaijem.

Pročitajte više