Kaos u Zürichu: Prosvjednici razbijali izloge željeznim palicama, skoro zapalili policijsku službenicu

Ilustracija: FAH

DVJESTOTINJAK nasilnih prosvjednika sa željeznim palicama, uglavnom maskiranih, razbijali su u noći na subotu u središtu Züricha, najvećeg švicarskog grada, pričinivši golemu materijalnu štetu, zbog čega je privedeno više osoba, priopćila je policija.

Švicarski mediji pišu da su prosvjednici nosili transparent s natpisom na engleskom "Reclaim the Streets" (Zauzmimo ponovno ulice), smjerajući na antikapitalistički pokret.

"Mnogi su imali željezne palice, a neki su nosili kacige, plinske maske i zaštitnu odjeću", rekla je policija koja je morala upotrijebiti gumene metke, suzavac i vodene topove ne bi li ih rastjerala.

Čim se prosvjedna povorka formirala oko 22,00 sata, prosvjednici su počeli gađati policiju kamenjem i raznim predmetima.

Iščupali su vrata policijskog vozila i u njega ubacili zapaljenu baklju od koje se zapalila odjeća policijskoj službenici koja je na sreću prošla bez ozljeda.

Do ponoći krali, palili i gađali kamenjem

Prosvjednici su usto oteli policiji opremu. Zbog širenja nasilja policija je morala poslati pojačanja.

Prosvjednici su koristili kamenje i pirotehnička sredstva, te su zapalili više kontejnera za smeće i automobila. Uništili su više policijskih vozila i policijskih postaja.

Usto su razbili i oštetili velik broj izloga trgovina i zapalila dva drveta.

Stanje se smirilo oko ponoći.

U neredima je ozlijeđeno sedmero redarstvenika. Razmjeri štete još nisu utvrđeni, ali se pretpostavlja da je riječ o stotinama tisuća eura.

Privedena su četvorica muškaraca od 20 do 36 godina. Dvojica su Švicarci, jedan je Britanac i jedan iz Lihtenštajna.

Pročitajte više