Kapetan trajekta pomogao Breiviku sakriti pušku, monstrum mu na otoku ubio djevojku

KADA je kapetan norveškog trajekta Jon Olsen mladog "policajca" zamolio da sakrije pušku kako ne bi uznemirio djecu koja su išla u ljetni kamp prošlog srpnja, nije ni slutio da će taj "plavac" za nekoliko minuta postati masovni ubojica.

U nastavku suđenja Andersu Behringu Breiviku, Olsen je danas kazao da je ubojica u policijskoj uniformi držao i skrivao pušku u plastičnoj vreći te mu je kazao da je tamo da bi zaštitio kamp nakon terorističkog napada u Oslu, koji se dogodio nekoliko sati ranije.

Pomogao mu nositi torbu, a on mu potom ubio djevojku

Kapetan je čak Breiviku pomogao u nošenju torbi kada su došli na otok Utoyju te je gledao izvlači pušku i ubija njegovu djevojku Monicu čime je počelo njegovo krvoproliće u kojem je život izgubilo 69 uglavnom mladih ljudi. "Mislio sam da je Monica nešto rekla, ili sam ja rekao, o tome kako može prekriti pušku, jer je atmosfera na Utoyji bila napeta", kazao je Olsen, piše Reuters.


Njegov glas u sudnici nije otkrivao mnogo emocija. Kazao je da je šok vjerojatno izbrisao dobar dio njegovih sjećanja. "Vidio sam da s leđa ubija zaštitara Tronda Berntsena te sam vidio kako pada. Ne sjećam se da li sam vidio da ubija Monicu ili nisam. Mislim da jesam", rekao je Olsen. Kapetan je u strahu potom pobjegao u šumu te se vratio na trajekt kako bi ljude odvezao na obalu. Svi su ležali na podu trajekta u strahu da će Breivik zapucati.

"Mislio sam da je Breivik poslan iz Libije"

Olsen i njegova djevojka su smatrali da je ljetni kamp primamljiva meta za terorističke napade. "Monica i ja smo razgovarali kako bi se to moglo dogoditi", kazao je kapetan te dodao kako je Moamer Gadafi rekao da će poslati teroriste. "Mislio sam da je Breivik poslan iz Libije", kazao je kapetan.

Breivik je priznao ubojstva, ali negira svoju kaznenu odgovornost za njih, uz tvrdnju da je branio Norvešku od muslimanskih imigranata i multikulturalizma koji promiče Laburistička stranka.

Pročitajte više