Kaptol se čudi: Zašto neprijatelji Hrvatske ne puste Crkvu da radi na "čišćoj" povijesti?

Foto: Facebook (Dario Kordić)

IVAN MIKLENIĆ, glavni urednik Glasa Koncila neslužbenog glasila Crkve u Hrvata u uredničkom komentaru "Dokle na optuženičkoj klupi", primjećuje kako je Crkva metom žestokih napada zbog svog "zalaganja za pročišćavanje spomena prošlosti".

Žestoke i grube kritike

Podsjetimo, Katolička Crkva podržala je sisačkog biskupa i predsjednika Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Vlade Košića koji je sudjelovao u zagrebačkom dočeku haaškog osuđenika Darija Kordića. Biskup Košić rekao je da za Kordića da se radi o "moralnoj veličini", a ne ratnom zločincu. Biskupi su podržali Košića te smatraju da je zadaća Crkve u "pročišćavanju spomena prošlosti".

Crkva se nakon toga našla na meti kritika nevladinih organizacija, pojedinaca te zagrebačkog muftije Aziz ef. Hasanović, koji je od prošle godine i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Miklenić smatra da su sve te reakcije bile "žestoke i grube".

Povijest nije isključiva

"U okolnostima kad se gotovo svim sredstvima želi nametnuti jedna i isključiva interpretacija događaja u prošlosti, a koja ne počiva na potpunoj istini, odnosno koja svjesno ignorira neke bitne činjenice, i to s ciljem da se politički diskreditira hrvatski narod i uloga sadašnje hrvatske države, onda je ustajanje u obranu istine zadaća svih koji poznaju istinu", tvrdi Miklenić dodajući da postoje u Hrvatskoj skupine i pojedinci koji žele svim silama, "osobito svojim pristranim i nepoštenim prikazivanjem prošlosti, držati otvorene rane iz prošlosti i tako na optuženičkoj klupi trajno držati sve one koji se s njima ne slažu".

Nepoznat netko hrvatski narod žele proglasiti genocidnim

Miklenić tvrdi da nekima nije dovoljno što je okrivljeni za zlo čak izdržao kaznu ne ulazeći u to jeli kriv.

"Njima nije dovoljno što su pripadnici njihova jata u poraću pobili desetke tisuća 'neprijatelja' iz redova hrvatskoga naroda, već i dalje optužuju i okrivljuju žrtve, štoviše pokušavaju čitav hrvatski narod proglasiti genocidnim" pročišćeno će o prošlosti Miklenić.
 

Pročitajte više