Karadžić: Za ubijanje Bošnjaka u Srebrenici nema opravdanja, ona su uzrokovana voljom za osvetom

Foto: AFP

RADOVAN Karadžić jučer je unakrsno ispitivao svjedoka optužbe Momira Nikolića. Nikolić je dao iskaz da su mu masovna ubojstva u Srebrenici unaprijed nagovijestili general Ratko Mladić i drugi visoki oficiri Vojske Republike Srpske, pišu Nezavisne novine.

Karadžić je u ispitivanju izjavio da za ubojstva muslimanskih zarobljenika opravdanja nema, no da "za to uništavanje nije bilo potrebno ničije zapovjedništvo" i da se "to događalo po povijesnom automatizmu", te da su ubojstva bila uzrokovana "voljom za osvetom koja se rađala iz kaosa".

Karadžić je kao razlog za zločine naveo "ogromnu patološku mržnju" iz prošlosti.

Nikolić je odgovorio da je "rukovođenje i zapovijedanje" nužno za sve vojne operacije, prihvaćajući da je bilo "pojedinačnih" slučajeva osvete, pišu Nezavisne novine.

Radovan Karadžić optužen je pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i progon tisuća žena i djece iz Srebrenice, u danima nakon što je vojska Republike Srpske 11. lipnja 1995. zauzela tu enklavu. Karadžić je u to vrijeme bio predsjednik Republike Srpske i vrhovni zapovjednik vojske Republike Srpske.

Momir Nikolić (56) pred Haaškim sudom 2003. godine priznao je krivicu za progon Bošnjaka iz Srebrenice te je osuđen na 20 godina zatvora, a kaznu izdržava u Finskoj. Do sada je svjedočio na više haških procesa protiv časnika VRS, optuženih za genocid i druge zločine u Srebrenici.

Za vrijeme unakrsnog ispitivanja, Karadžić je potvrdio da je on, kao vrhovni zapovjednik, 9. lipnja 1995. "dao suglasnost" za ulazak vojske Republike Srpske u Srebrenicu nakon što je odobrenje za to telegramom zatražio pomoćnik generala.

Pročitajte više