Karadžić želi s Clintonom razgovarati o krijumčarenju oružja bosanskim muslimanima preko Hrvatske

RADOVAN KARADŽIĆ, kojem se pred Haaškim sudom sudi za genocid i druge ratne zločine u BiH, zatražio je izdavanje subpoene bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu kako bi ga prisilio na razgovor o navodnim pošiljkama oružja za bosanske muslimane preko Hrvatske.

O pitanju navodnog krijumčarenja oružja za bosanske muslimane u vrijeme UN-ova embarga na oružje od 1994.do 1995. godine Karadžićeva obrana već je uz pomoć subpoena razgovarala s Miroslavom Tuđmanom i Vladimirom Zagorcem.

U podnesku Karadžić navodi da se 28. travnja 1995. tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zanimao preko Galbraitha rade li hrvatske vlasti na olakšavanju provoza oružja iz Irana u BiH, te je isti dan predsjednik Clinton odlučio da se Tuđmanu kaže kako Galbraith ne raspolaže "nikakvim instrukcijama" po tom pitanju, a što je značilo, dodaje Karadžić, da se SAD ne protivi pošiljkama oružja.Nakon toga, tvrdi Karadžić, "ogromna količina oružja" putovala je iz Irana i drugih zemalja preko Hrvatske u ruke bosanskih muslimana.

Pročitajte više