Karamarko: Nitko neće uspjeti u destabilizaciji HDZ-a!

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko u Saboru se osvrnuo na aktualnosti - uz presudu Sanaderu prokomentirao je i Zakon koji je Vlada poslala u proceduru, a kojim se omogućava objava registra branitelja.

Karamarko i dalje ostaje kod stava kako registar branitelja ne bi trebao biti javan. 'Mislim da će se opet stvoriti jedna medijska zabava, da će susjed tužiti susjeda da nije smio biti na toj listi. Mislim da to nije dobro. Država ima mehanizme da otkrije, da nađe, da detektira lažne branitelje i mislim da takve liste treba objavljivati. A ne ovo, ne znam čemu to služi', rekao je Karamarko.

"Mislim da će se opet stvoriti jedna medijska zabava, da će susjed tužiti susjeda da ovaj nije smio biti na toj listi. Mislim da to nije dobro. Država ima mehanizme da otkrije, da nađe, da detektira lažne branitelje i mislim da takve liste treba objavljivati, a ne ove. Ne znam čemu to služi", rekao je Karamarko.

Na opasku da u registru branitelja neće biti prikazan ratni put ili pripadnost nekoj brigadi, Karamarko je rekao da to naprosto nije dobro. "To u nekim državama spada u sferu vojne tajne", zaključio je.

"To u nekim država spada u sferu vojne tajne. Ponavljam, država ima mehanizme da nađe lažne branitelje i da ih u konačnici procesuira kako bi svi znali tko su oni".

Karamarko kaže i da potpuno razumije one braniteljske udruge koje se protive objavi registra. "Moguće je da će branitelji imati neugodnosti", kaže Karamarko.

"Moguće je. Taj aspekt je jako bitan da mnogi imaju neugodnosti. Zato kažem, neka nađu lažne branitelje. Najprije su objavljivali popise poreznih dužnika da bi zabavljali medije i naciju, sad objavljuju branitelje, ne znam koga će još. Neka objave listu onih koji su 25. lipnja 1991. izašli iz Sabora kada se izglasavala hrvatska neovisnost. Trebamo vidjeti tko su ti ljudi. neka objave svoje članove koji su bili članove SK-Pokreta za Jugoslaviju. I to bi bilo zanimljivo vidjeti. Znate, možemo zabavljati medije, ali čemu to, gdje to sve skupa vodi? Nikamo", rekao je predsjednik HDZ-a.

Karamarko se osvrnuo i na jučerašnju presudu bivšem predsjedniku HDZ-a i premijeru Ivi Sanaderu. Točnije, prokomentirao je dio obrazloženja suca Ivana Turudića koji je spomenuo i moguću odgovornost vrha stranke i tadašnje Vlade. "Neki bi svakako htjeli da smo svi zajedno odgovorni. Kolektivnu odgovornost ne prihvaćamo. Sanader svoju snagu nije crpio iz toga što je bio predsjednik HDZ-a već Vlade. Vidio sam i izjavu doktora Hebranga koji je rekao da predsjedništvo stranke o tome nije odlučivalo, ne sjećam se da je takvih odluka bilo i na Vladi. Mislim da su isforsirane izjave tih koji to govore, želje nekih da se HDZ destabilizira, međutim u tome neće uspjeti", rekao je Karamarko.

"To bi svakako neki htjeli da je tako. Ja sam rekao u startu da kolektivnu odgovornost ne prihvaćamo. Osim toga on svoju snagu nije crpio iz toga što je predsjednik HDZ.a, nego predsjednik Vlade. Vidio sam izjavu doktora Hebranga da predsjedništvo stranke o tome ništa nije znalo ni odlučivalo i sklon sam podržati ono što doktor Hebrang kaže. Ne sjećam se takvih odluka na Vladi. Prema tome, mislim da su to isforsirane izjave, da su to želje nekih da destabiliziraju HDZ. Međutim, u tome neće uspjeti", naglasio je Karamarko.

Na ocjene ministra Željka Jovanovića kako je ova presuda dokaz da je HDZ vodio kriminalnu politiku, Karamarko je odbacio 'takav primitivan govor'.

"Ne znam trebam li se spuštati na njegovu razinu, a on je poznat po bombastičnim izjavama o zločinačkoj organizaciji itd. Prema tome odbacujem takav primitivan govor. Ako ćemo tako razgovarati možemo reći da je zločinačka organizacija stranka koju njegova stranka nasljeđuje, mislim na Savez komunista Hrvatske, od koje se nikada nisu distancirali. Ni od ikona ni od djela te stranke. Pa možemo tako razgovarati. Ili je HDZ po njemu zločinačka organizacija koja je stvorila hrvatsku državu. Možemo i o tome raspravljati", rekao je Karamarko.

Pročitajte više