Karamarkov osobni savjetnik: Tržište je najveće zlo koje je čovjek izumio

Foto: Naslovnica časopisa Vila Velebita

MARTIN PASTUOVIĆ, osobni gospodarski savjetnik Tomislava Karamarka je sramežljivo izašao iz sjene i ponudio nekolicinu izjava u kojima skriva više nego što otkriva. Možda je upravo njegovo razmišljanje zbog kojega je Martina Dalić napustila HDZ.

Pastuović je rođen 1940. godine u Donjem Pazarištu, a nakon magisterija na  Prirodoslovno-matematičkom fakultetu na Katedri za fizikalnu i radio kemiju se zaposlio u Plivi gdje je proveo čitav radni vijek.

Iako u ovom trenutku ne želi govoriti o sebi i svom radu u HDZ-u jer, kako kaže za T Portal, ''ne zna može li sam istupati'', njegova promišljanja o gospodarskim (ne)prilikama su zabilježena u intervjuu kojeg je prije šest godina dao za časopis zagrebačke Udruge Ličana ''Vila Velebita''.

Oštar kritičar neoliberalizma

Ako je suditi prema izrečenom, Pastuović je oštar kritičar neoliberalizma, odnosno njegova svojstva da kroz ''oslobađanje tržišta'' obezvrijedi rad i čovjeka.  

''Usudio bih se reći da je tržište najveće zlo koje je čovjek izumio. U njemu se gubi i Bog i čovjek te božji i naravni zakoni. Međutim, živimo u ovakvom svijetu i moramo naći prikladan odgovor za njega'', rekao je Karamarkov savjetnik ističući da privatno vlasništvo nije nužno prihvatljivo, ''ukoliko nema socijalno opterećenje, odnosno socijalnu osjetljivost.''

Na pitanje o strategiji razvitka hrvatske države u sljedećih pet godina, Pastuović je za ''Vilu Velebita'' odgovorio s vizijom pravedne države u kojoj gospodarstvo služi čovjeku, a ne obrnuto.

''Misija je, definitivno, sretan i zadovoljan pojedinac u pravednoj državi'', rekao je magistar.

U intervjuu se potom dotiče realizacije takve vizije:

''Za stabilnost svake države važno je da ona ima dominantne proizvođače i dominantne veletrgovce. U svojem proizvodnom portfelju valja imati nešto od sljedećih komponenti: proizvodnju računala, zrakoplova, automobila, vojne opreme i farmaceutskih proizvoda'', kaže Pastuović.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje

Pročitajte više