Karamarkova vizija bolje Hrvatske: Tuđmanov kip u Zagrebu i pokroviteljstvo nad Bleiburgom

Foto: FAH

Video: Dario Dalmacija/Index

ZAGREBAČKU dvoranu Lisinski u utorak navečer okupirali su HDZ-ovci. To navodno stožerno mjesto hrvatske kulture bilo je poprištem 25. obljetnice prvog općeg sabora HDZ-a, tada pod vodstvom Franje Tuđmana čiji je duh i večeras lebdio nad Lisinskim.

> Sabor HDZ-a u Lisinskom

Neizostavna Tuđmanova bista, kojoj se Đani Maršan na kraju ceremonije, prije nego što će izvesti "Bože čuvaj Hrvatsku", i teatralno poklonio, opet je okupirala glavno mjesto na pozornici, a blagopočivajućeg autokrata u svojim se obraćanjima dotakla većina govornika. Tuđman je bio i zvijezda kratkog dokumentarca složenog posebno za ovu prigodu, a koji je uzvanicima trebao dočarati atmosferu tog mitskog prvog HDZ-ovog sabora od kojeg je prošlo točno četvrt stoljeća.

Reklamirali knjigu Tuđmanove udovice

Ceremonija je započela par minuta nakon 18 sati, kada je u dvoranu ušetao Tomislav Karamarko, praćen taktovima pjesme "Do pobjede". Najavio ga je Oliver Mlakar, koji je Karamarka predstavio kao predsjednika pobjedničke stranke, a koji je u revijalnom tonu posebno pozdravio pripadnike obitelji Tuđman, uputivši uzvanike da u predvorju Lisinskog mogu i kupiti knjigu Ankice Tuđman o osnivanju HDZ-a.

Nakon izvođenja himne, te minute šutnje za Tuđmana i poginule sudionike Domovinskog rata, uslijedio je već spomenuti kratki dokumentarac. Članovi HDZ-a u prekrcanom Lisinskom (barem stotinjak ljudi je ceremoniju bilo primorano pratiti s nogu) sa zanimanjem su pratili Tuđmanovo 25 godina staro obraćanje, a veći pljesak od prvog predsjednika dobio je jedino Gojko Šušak, ratni ministar obrane i arhitekt projekta Herceg Bosne kojeg u Haškom tribunalu i dalje pamte po tome što ga je biologija stigla prije nego pravosuđe.

Bujanec, Merčep i šatordžije ovoga puta bez pozivnice

Iako su na samom početku ceremonije s pozornice posebno pozdravljeni šatordžije koji prosvjeduju u Savskoj, njihovih predstavnika na saboru HDZ-a nije bilo. Općenito je bio primjetan izostanak šarolike ekipe koja je krasila nedavnu inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović na Markovom trgu; prisutna su bila tek neizbježna braća Mamić, ali od Velimira Bujanca, Tomislava Merčepa i Josipa Klemma nije bilo ni traga ni glasa. 

Očito je da su HDZ-ovci nešto ipak naučili iz kritika kojima su bili izvrgnuti nakon Kolindine inauguracije, ali da bit upućenih im zamjerki nisu shvatili, pokazao je već prvi govornik Milan Kovač, predsjednik kluba utemeljitelja HDZ-a.

"Protiv nas su 1990. bili svi: šibali su nas političari, Komunistička partija, mediji... Pitam se ima li danas razlike? Dvadeset i pet godina kasnije rade isti posao, plaše Hrvatsku HDZ-om", rekao je Kovač, dodavši kako usprkos svemu očekuje da će HDZ na idućim parlamentarnim izborima osvojiti dvije trećine glasova.

Karamarko u školama želi "domovinski odgoj"

Uslijedili su govori predstavnika iseljeništva Ivice Zdunića, izaslanika mađarskog premijera Antala Rogana i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, prije nego je oko 19:20 sati pozornicu zauzela zvijezda večeri. Karamarko je najprije uputio pozdrav svim ratnim veteranima, a zatim je uslijedio govor koji bi prigodniji bio za premijersku inauguraciju nego za stranački sabor.

Predstavio je Karamarko svoju viziju Hrvatske pod vodstvom HDZ-a, govorio o gospodarskom programu iskovanom u Bavarskoj i Slovačkoj ("nismo se sramili tražiti pomoć od onih koji su riješili svoje gospodarske probleme"), te obećao preporod hrvatske ekonomije pomoću infrastrukturnih projekata poput Pelješkog mosta, energetike i informatizacije državne i javne uprave. Također smo doznali da HDZ neće intervenirati u sustav županija (jer "problem nije broj županija nego njihova efikasnost"), te da će reformirati obrazovanje kako bi djeca u školama bila izložena "domovinskom odgoju".

Obećao Tuđmanov spomenik u Zagrebu i pokroviteljstvo nad Bleiburgom

Upravo je nacionalistička retorika u Karamarkovom govoru naišla na najbolji prijem među HDZ-ovcima. Dok je šef HDZ-a drvio o gospodarstvu, iz publike nisu dolazile nikakve reakcije, ali zato su Karamarkove doskočice o Tuđmanu i žrtvama jugo-komunističkog režima svako toliko prekidane burnim aplauzom. Posebno je HDZ-ovce oduševilo Karamarkovo obećanje da će Tuđman dobiti spomenik u Zagrebu.

"Zbog svojih zasluga Tuđman je stekao trajnu zahvalnost hrvatskog naroda. I danas ima onih koji mu te zasluge žele umanjiti, ali takvih je sve manje, a njegovih je spomenika sve više. Vjerujem da će uskoro i u Zagrebu dobiti spomenik na dostojnom mjestu", kazao je Karamarko.

Obećao je i da će njegova vlada vratiti Bleiburgu saborsko pokroviteljstvo koje ukinuto 2012. godine, u mandatu aktualne vlasti.

"HDZ je anti-totalitarna stranka, s jednakim odstojanjem prema komunizmu, fašizmu i nacional-socijalizumu. Ali činjenica je da su 45 godina jedne žrtve imale pravo na grob i spomenik, a druge nisu. I ova se vlast tako ponaša. HDZ će zbog toga vratiti pokroviteljstvo nad Bleiburgom i tražit ćemo donošenje deklaracije kojom će se konačno zaokružiti stravična bilanca Drugog svjetskog rata", poručio je Karamarko na oduševljenje svih prisutnih.

Pročitajte više