Kardinali elektori povlače se u Sikstinsku kapelu u utorak u 16.15 sati

Foto:  AFP

OD UTORKA kreće konklava za izbor novog Pape koji će naslijediti Papu Benedikta XVI. Prema ceremoniji  kardinali elektori okupit će se točno u 16.15 sati u Pavlovoj kapeli (Cappella Paolina) odjeveni u prepoznatljivu purpurnu odjeću, mocetu i bijelu roketu a na glavi će nositi biret, objavnio je vatikanski tiskovni ured.
 
Prema ceremoniji iz Pavlove kapele kardinali će se u svečanom ophodu uputiti prema Sikstinskoj kapeli gdje će kardinali elektori položiti propisanu prisegu.
 
"Osim kardinala elektora u procesiji će sudjelovati još nekolicina crkvenih velikodostojnika među kojima kardinal Prosper Grech koji će održati meditaciju, zatim tajnik konklave, zamjenik kamerlenga, zamjenik državnog tajnika, tajnik za odnose s državama.  U 16 sati u Sikstinsku kapelu će moći ući i nekoliko ovlaštenih osobe s posebnom ulaznicom, među kojima pripadnici Papinske švicarske garde, medicinsko osoblje, fotografi, novinari Radio Vatikana i Vatikanskog televizijskog centra", objavila je danas IKA. 
 
Kako je poznato prvi dan imaju samo jedno glasovanje, a idući - nakon jutarnje molitve ponovo ulaze u Sikstinsku kapelu te imaju dva glasovanja prijepodne i dva poslijepodne.

Pročitajte više