Karzai u Iranu s Rohanijem razgovara o ostanku američkih vojnika u Afganistanu nakon 2014.

Foto: Guliver image/Getty images

AFGANISTANSKI predsjednik Hamid Karzai stigao je u nedjelju na razgovore u Teheran čija će jedna od tema biti i sigurnosni sporazumu o kojem se vode pregovori između Kabula i Washingtona. Karzaija, koji se nalazi na čelu velikog izaslanstva, primio je predsjednik Hasan Rohani.

Tijekom tog jednodnevnog posjeta, Karzai bi se trebao sastati i sa šefom iranske diplomacije Mohamadom Džavadom Zarifom, priopćila je agencija Irna. Bilateralni sporazum koji bi određivao modalitete ostanka američkih vojnika u Afganistanu nakon 2014. trebao bi biti na dnevnom redu razgovora. Iran kritizira taj sporazum ocjenjujući da on ne bi "dugoročno služio interesu naroda i vlade Afganistana".

Sporazum koji treba definirati uvjete američke nazočnosti nakon 2014., kada se povlače snage NATO-a, Karzai odbija potpisati jer želi da ta zadaća ostane njegovom nasljedniku, nakon izbora u travnju sljedeće godine. To je odgoda koju Washington ne prihvaća jer mu to ne bi ostavilo dovoljno vremena za pripremu vojne misije.
 

Pročitajte više