Katastrofalan poraz nasljednika Jorgea Haidera: Korupcijske afere napokon im došle glave

Foto:  AFP (Arhiva)

"OVO JE politički potres!", s tim naslovom austrijski su mediji popratili katastrofalan poraz nasljednika austrijskog desničara Joerga Haidera na lokalnim izborima u Koruškoj! Naime, nakon izbora sve su glasniji oni koji tvrde da se Haider politički sustav u Koruškoj potpuno raspao. 
 
Naime, Haiderova Slobodarska stranka imala je još 2008. godine više od 45 posto, da bi ovog vikenda na izborima dobili svega 17 posto glasova. Iako desničari kao glavni razlog političkog poraza vide nedostatak lidera nakon Haiderove smrti no prava je istina da je niz korupcijskih afera u kojima su glavni likovi bili Haiderovi pobočnici napokon stiglo na naplatu. 
 
Nakon "Haiderovaca" vlast u Koruškoj obnašat će socijaldemokrati na čelu s Peterom Kaiserom. Nakon trijumfa najavili su reviziju blagajne, odnosno utvrđivanje pravog stanja stvari s pokrajinskoj blagajni.
 
Joerg Haider bio je od svoje smrti u listopadu 2008. godine, jedan od najkontroverznijih političara centralne Europe s kraja 20.stoljeća. Rođen je u obitelji uvjerenih nacista 26. siječnja 1950. godine u Bad Goisernu. Samo dvadeset godina mu je trebalo da se uključi u politiku kada postaje vođom mladeži Slobodarske stranke, a šesnaest godina kasnije staje na čelo stranke. Kao 29-godišnji mladić je postao najmlađi član Austrijskog parlamenta, a 1989. godine je po prvi put postao guvernerom Koruške.
 
Zgražanje je izazvao 1991. godine kada je hvalio radnu politiku Trećeg Reicha, a javnost je jednako bila zapanjena njegovom posjetom iračkom predsjedniku Saddamu Husseinu u Iraku uoči američke invazije 2003. godine.    

Pročitajte više