Kerry: Uništit ćemo islamiste! Obama: Potjerat ćemo ih i pobijediti!

Foto: Hina

SJEDINJENE DRŽAVE u petak su rekle da su osnovale "jezgru koalicije" koja će se suprotstaviti militantima Islamske države u Iraku te su svoje saveznike i partnere diljem svijeta pozvale na potporu i suradnju ali isključujući kopnene snage.

Američki predsjednik Barack Obama iskoristio je NATO-ov summitu u Walesu kako bi angažirao saveznike da podupru kampanju čiji je cilj uništiti islamističke militante, no na kraju summita ostalo je nejasno koliko bi se država moglo pridružiti Washingtonu u zračnim napadima.

Američki državni tajnik John Kerry i ministar obrane Chuck Hagel na sastanku u Walesu ministrima vanjskih poslova i ministrima obrane deset država poručili su da postoji puno načina kojima mogu pomoći, a među njima su uvježbavanje i slanje opreme Iračanima.



Britanski i njemački ministri upozorili su da je riječ o dugoj kampanji čiji je cilj potisnuti sunitske militante na prijašnje položaje, nakon njihovih osvajanja u Siriji i Iraku.

NATO je najavio i da će saveznici dijeliti više informacija o zapadnjačkim dobrovoljcima koji se bore za Islamsku državu, a SAD i europski dužnosnici smatraju ih velikom opasnošću za nacionalnu sigurnost po njihovu povratku u domovinu.

"Opasnost koju predstavljaju stranih vojnici po povratku kućama velika je za sve zemlje čiji su predstavnici ovdje prisutni", istaknuo je Kerry. NATO bi trebao koordinirati i zračni most što će ga realizirati saveznici da bi Iračanima dopremili humanitarnu pomoć.


"Moramo ih napasti na način da ih spriječimo u daljnjem zauzimanju teritorija, da podupremo iračke snage sigurnosti i ostale snage sigurnosti u regiji", rekao je Kerry na sastanku.

"Uvjereni smo da slijede dani u kojima ćemo uništiti IS. Možda će trajati godinu možda dvije, možda tri. Ali odlučni smo u tome", rekao je Kerry.

Hagel je izvijestio da jezgro grupe u borbi protiv sunitskih militantnih skupina čine Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Kanada, Australija, Turska, Italija, Poljska, Danska i SAD. "Ova grupa činit će jezgro grupe koja će činiti veću, proširenu koaliciju od koje će se očekivati da se nosi s ovim izazovom."

Obama: Pobijedit ćemo Islamsku državu

Američki predsjednik Barack Obama ustvrdio je u petak da će teroristička organizacija Islamska država, odgovorna za okrutnosti u Iraku i Siriji, biti poražena i rekao da je siguran u osnivanje velike međunarodne koalicije protiv džihadističke organizacije.

"To neće biti učinjeno od danas do sutra, ali napredujemo u dobrom smjeru. Oslabit ćemo i na kraju pobijediti Islamsku državu", jamčio je Obama na konferenciji za novinare nakon summita NATO-a u Newportu.


"Odlazim uvjeren da su se saveznici NATO-a i njihovi partneri spremni pridružiti velikoj međunarodnoj koaliciji", dodao je preciziravši da će američki državni tajnik John Kerry nakon summita otići na Bliski istok kako bi zemlje regije uključio u koaliciju.

"Ekstremno nasilni džihadisti IS su zauzeli velika područja teritorija Iraka i Sirije, na kojima su proglasili kalifat. Oni su šokirali cijeli svijet glavosijekom dvojice američkih novinara, otmicama civila i masakrima stotina ljudi. Potjerat ćemo ih kao što činimo s preostalim dijelom al-Klaide", rekao je Obama. "Mi možemo razbiti tu snagu koja je preuzela kontrolu na tako velikom području kako im ne bi bili na dometu", rekao je.

"To će biti naš cilj i zadovoljan sam što vidim jednoglasnost naših prijatelja i saveznika koji se slažu da je to valjani cilj i što su spremni na tome s nama raditi", zaključio je.

Pročitajte više