Kerum na Facebooku skupio tisuću lajkova, a Ministarstvu financija dao dionice Hajduka

Foto: Ante Čizmić/Cropix

SPLITSKI gradonačelnik Željko Kerum svakako je jedinstvena pojava na hrvatskoj političkoj sceni. Vjerojatno jedini koji u isto vrijeme vodi kampanju za lokalne izbore te bitku sa spas imovine.

Danas je osvanuo na tri stranice i naslovnici Slobodne Dalmacije. Prošli tjedan u nešto manjem formatu izašao je u Večernjem listu pa je očito da je Kerum odlučio da mu je najbolje odgurati kampanju kroz intervjue u kojima predstavlja potpuno iskrivljenu sliku o sebi kao poduzetniku i političaru.

Karakter političara: Frizirani izvještaj za medije, a za Gradsko vijeće ni slova?!

Nije, recimo, imao ni snage, ni vremena, izvještaj o radu predstaviti gradskim vijećnicima, ali za naklone medije rado nađe prostora.

Ne čudi. Tako će i dočekati izbore. Ne košta ništa, a izgleda super. Takav pristup dosta govori i o karakteru dužnosnika, njegovom mentalnom sklopu i osobnoj percepciji obaveza i dužnosti koje su mu povjerili birači.

Kerum zadao udarac kvazi pravnoj državi

Kao i na izborima 2009. godine, Kerum će izbjegavati sučeljavanja u kojima bi mogao zapasti u nezgodnu situaciju. Objektivno, nema se s čim pohvaliti. Najbolje da se onda ništa ni ne spominje.  

Unatoč sumornoj realnosti, s naslovnica najtiražnijih hrvatskih dnevnika, Kerum zrači optimizmom.  Uvjeren je u pobjedu, a Slobodnoj se pohvalio kako je i dalje najveći posjednik u Splitu. E, to se zove pravi udarac ovoj kvazi pravnoj državi koja i sama od Keruma d.o.o. potražuje preko 22 milijuna kuna.

Dužan kao pola splitskog proračuna

Nije jedina. Dobavljači traže više od 60 milijuna kuna, bivša supruga Anka 70-ak milijuna, Zagrebačka banka 25 milijuna eura, tu su još i radnici iz propalih dućana, izvođači na hotelu Marjan... 

Kerum je dužan otprilike koliko iznosi i pola godišnjeg proračuna Grada Splita, no sebe vidi kao sasvim logičan i dobar izbor za još jedan mandat u Banovini. A ni Slobodna, čini se, nema ništa protiv.

Obalu koja nije trebala koštati ni kune, Splićani Kerumu platili 80 milijuna kuna

U petak će kandidaturu vjerojatno i svečano "urbi et orbi" objaviti prigodno na otvaranju Zapadne obale koja je Splićane koštala 80 milijuna kuna, premda je Kerum govorio da neće koštati ni kune.

Eto kako je sve relativno. Pitanje je samo koliko će se birači sjetiti što im je gradonačelnik govorio dok se budu divili tom veličanstvenom projektu, kojeg smo čekali 57 godina, a i još bi toliko da nije bilo sretne okolnosti da je Kerumu trebala za zvjezdicu više na hotelu Marjan.  

Što je zapravo Kerum radio protekle četiri godine?

U opću temu zaborava "što je Kerum radio protekle četiri godine" savršeno se uklapa i nova Facebook stranica HGS 2013 pokrenuta prije ravno tjedan dana.

Jučer ujutro Kerum je na društvenoj mreži zaželio uspješan početak radnog tjedna, što je kategorija koja za njega nije postojala dobru polovicu mandata u Banovini, a potpuna je nepoznanica za hrvatski Sabor u kojem se zastupnik Kerum pojavio tek toliko da da zakletvu, a od tada ga sabornica više vidjela nije.

Danas se, pak, Kerum oglasio kako bi se zahvalio na prvih tisuću lajkova za stranicu koja također nema ništa od nepoćudnih sadržaja koji se odnose na nerad, stavljanje javnog u funkciju privatnog interesa, dugove i slično. Tu su zato fotografije gradonačelnika u svečanim trenucima, Thompson... 

Koliko vrijedi dionica Hajduka?

Index, međutim, otkriva i nešto što se neće moći vidjeti na Kerumovim službenim kanalima.

Čini se, naime, da bi država mogla povećati svoj udio u Hajduku jer se Kerum na ispitivanju u Državnom odvjetništvu "pohvalio" kako je dug prema Poreznoj upravi osigurao dionicama Hajduka i Podravske banke.

U pitanju je, međutim, tek "sića" u odnosu na dug koji premašuje 23 milijuna kuna. Kerum je 2008. godine kupio Hajdukovih dionica za pet milijuna kuna. Prema Statutu kluba dionica vrijedi još uvijek 500 kuna, no to normalno nije njezina realna, tj. tržišna vrijednost.

Kolika bi ta vrijednost mogla biti, to se zapravo i ne zna jer Hajduk ne kotira na burzi. Za procjenu vrijednosti valjalo bi angažirati revizorsku kuću koja bi tada morala izračunati vrijednost i temeljem vrlo loše Hajdukove financijske bilance.

Financijski izvještaj za 2012. godinu i povrat kredita

Da klub s Poljuda loše stoji, to se zna i otprije, a i sasvim konkretno će se utvrditi, najprije financijskim izvještajem za 2012. godinu koji bi trebao biti gotov do polovice godine, a onda još temeljitije kada u listopadu dođe vrijeme za povrat onog kredita od 30 milijuna kuna za koji jamči Grad Split i koji je prošao premda su isprva i Kerum i HGS bili protiv.

U svakom slučaju, teško da dionica Hajduka vrijedi nominalnih 500 kuna pa je i osiguranje kojim se Kerum hvali prilično imaginarna kategorija, kao i svi ovi njegovi uspjesi kojim trenutno dariva čitatelje hrvatskih dnevnika i poklonike na Facebooku...

Pročitajte više