Kerum odigrao za Baldasara: Batarelo prihvatila HGS-ov prijedlog da Grad obnovi Turističku palaču

Foto: Hina

KERUM je opet odigrao za Baldasara. Njegov zamjenik Jure Šundov predložio je danas da Grad Split sam financira obnovu Turističke palače, a prijedlog je zamjenica gradonačelnika Aida Batarelo spremno prihvatila, i to nakon višesatne rasprave oko namještanja natječaja za Baldasarovog donatora Stipu Mađora.

Već neko vrijeme se priča da je Kerum pripremio rezervni plan za najbezbolniji izlazak Ive Baldasara iz kaše s Palačom koju je sam spravio s Mađorom i savjetnikom Dragom Davidovićem. Kerum je izjavljivao da obnovu s privatnim partnerom neće podržati, a varijanta sa ovim amandmanom aktualna je već tjedan dana.

Batarelo digla bijelu zastavu

Aida Batarelo danas se morala sama mučiti s vijećnicima koji su postavljali neugodna pitanja oko natječaja jer joj je šef Baldasar zbrisao u Italiju na proslavu dana Grada Pescare. Branila se koliko je mogla, ali bitka je bila izgubljena prije no što je i započela jer je već najmanje tri tjedna jasno da Baldasar nema dovoljno ruku da progura Mađora.

Batarelo je nakon druge stanke oko 13.30 sati izvjesila bijelu zastavu i spremno prihvatila da će povući prijedlog da se glasa o natječaju i Mađoru te da će je zamijeniti Kerumovim amandmanom. Odluka je izazvala veliku polemiku u Vijećnici jer se tražila rasprava o promjeni, na što predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković nije htio pristati.

Podrug optužio Ćurkovića za nasilje

"Ovo je nasilje. Ovo od vas nisam očekivao. Nikada se nije glasalo o točki bez rasprave", zavapio je HČSP-ovac Luka Podrug.

Ćurković se nije dao pokolebati, već je spremno stavio prijedlog na glasanje. Usvojen je sa 19 glasova. Protiv su bili vijećnici Marijane Puljak i HDZ-ov blok, osim Rode koji je bio suzdržan.

Škorić: Odluka da Split financira obnovu Turističke palače je štetna

Predsjednik splitskoga HDZ-a Petar Škorić smatra kako je današnja odluka Gradskog vijeća da se financiranje obnove Turističke palače na Rivi povjeri gradu Splitu štetna jer će je građani plaćati kroz prireze.

Škorić je također zamjerio predsjedniku Gradskog vijeća Borisu Ćurkoviću što je prijedlog odluke stavio na glasovanje prije nego što je o njemu provedena rasprava.

Ovakvo ponašanje Ćurkovića suprotno je svim propisima i zdravoj logici - glasovanje o odluci 'teškoj' stotine milijuna kuna ne smije se provesti bez rasprave, istaknuo je Škorić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima pošto je Gradsko vijeće većinom glasova prihvatilo zaključak kojim se obnova Turističke palače povjerava gradu Splitu.

Škorić je također istaknuo da su vijećnici HDZ-a i on tražili transparentan, pošten i za grad i građane prihvatljiv model rješavanja pitanja Turističke palače, ali i raspravu među neovisnom i stručnom javnošću kako bi pronašli adekvatno i trajno rješenje o kojem bi i vijećnici imali priliku raspraviti i prihvatiti ga na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

"Dosta je privremenog šminkanja rejtinga i mazanja očiju javnosti. Ne želimo da gradonačelnik u ime grada donosi ovako štetne odluke koje će na kraju plaćati naši građani kroz prireze", rekao je Škorić.

Na današnjoj sjednici splitskoga Gradskog vijeća 19 vijećnika bilo je za prihvaćanje zaključka po kojem se obnavljanje Turističke palače povjerava gradu, 13 vijećnika HDZ-ove koalicije te Nezavisne liste Marijane Puljak bilo je protiv, a nezavisni vijećnik Damir Ćosić bio je suzdržan.

Pročitajte više