Kina i Rusija uzvraćaju udarac: Amerika je licemjerna zemlja nejednakosti

Foto: FAH

DRŽAVNI mediji u Rusiji i Kini nisu propustili priliku kako bi kritizirali SAD zbog događaja vezanih uz nemire koji su izbili nakon što je bijeli policajac ubio nenaoružanog crnog tinejdžera. SAD su nazvali zemljom nejednakosti i policijske brutalnosti, prenosi AP.

Kina i Rusija već su dugo pod napadom washingtonske kritike koja njihove režime proglašava autokratskima, javno prozivajući i posramljujući te dvije zemlje zbog strogog nadzora nad prosvjedima i disidentima. Tragedija u američkom gradu Fergusonu poslužila im je kao dobrodošla platforma za protunapad.

"Ironično je da SAD, sa svojim brutalnim praksama asimilacije manjina, stalno optužuje Kinu i slične zemlje za kršenje prava manjina", piše kineski People's Daily, glasilo Komunističke partije.

"Ono na što se SAD treba usredotočiti su interni problemi, umjesto da stalno upire prstom na druge zemlje", komentira Xinhua News Agency.

Ruski mediji također su prenijeli niz kritika usmjerenih prema Washingtonu.

"Sve je izgledalo kao da se radi o vojnoj operaciji u Afganistanu ili Iraku. Policija se brutalno probijala, čistila ulicu pred sobom, a ljudi su morali bježati kako bi se spasili", rekao je novinar Alexander Khristenko za rusku državnu postaju Rossiya, koja je osobito istaknula američku prekomjernu upotrebu sile u suočavanju s nasiljem i prosvjedima na ulicama Fergusona.


 

Pročitajte više