Kina planira najveći deficit od izbijanja gospodarske krize

Foto: Hina

KINA u 2015. planira najveći deficit od izbijanja gospodarske krize pojačavajući potrošnju u vrijeme kada premijer Li Keqiang kaže da je najniža stopa gospodarskog rasta u posljednjih 25 godina ulazak u fazu "nove normalizacije" druge ekonomije svijeta.

Govoreći u četvrtak na otvaranju godišnjeg zasjedanja parlamenta, Li je rekao da vlada u ovoj godini planira rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za oko 7 posto, manje od cilja od 7.5 posto koji je zamalo postignut u 2014.

"Pritisci na kinesko gospodarstvo se nastavljaju. Duboko ukorijenjeni problemi razvoja postaju sve očitiji. Problemi s kojima ćemo se suočiti ove godine mogli bi biti veći nego lani. Nova je godina ključna za jačanje napora na cjelovitim reformama", kazao je premijer Li pred 3.000 zastupnika.

Održive staze

Najavljujući vladine prioritete u 2015. u kineskoj inačici govora o stanju nacije američkog predsjednika, Li je rekao kako neće odustati od borbe protiv korupcije i najavio je borbu protiv zagađenja okoliša koje "upropaštava kvalitetu života naših ljudi i teret je na njihovim srcima".

Ističući potrebu da se ekonomija postavi na održive staze nakon tri desetljeća "opasnog" rasta, Li je rekao da su vladini prioriteti reforme državnih kompanija i liberalizacija bankarskog sustava, kao i financijskih tržišta, u cilju restrukturiranja gospodarstva poticanjem domaće potrošnje na uštrb rasta izvoza i investicija.


"Kako bismo ublažili probleme i rizike, te postigli modernizaciju, Kina se mora osloniti na razvoj, a razvoj traži odgovarajuće stope rasta", kazao je premijer Li. "Istovremeno, kineski gospodarski razvoj ušao je u fazu 'nove normalizacije'", dodao je.

Godišnje zasjedanje Svekineskog narodnog kongresa živopisan je događaj na kojem sudjeluju izaslanici iz svih dijelova Kine, neki od njih u narodnim nošnjama, u golemoj dvorani, spomeniku komunističke arhitekture 50-tih godina prošlog stoljeća.

"Pod kupolom"

Relativna usputnost kojom se premijer Li u svome govoru dotaknuo pitanja okoliša snažno odudara od odjeka što je izazvao dokumentarni film o onečišćenju "Pod kupolom". Taj film bivše novinarske zvijezde javne televizije CCTV pregledan je na internetu više od 155 milijuna puta tijekom vikenda.

Smeđasti smog koji obavija kineske metropole, ali i onečišćenje dvije trećine kineskog tla teškim metalima i kemijskim derivatima, glavni su izvor nezadovoljstva u Kini.

Vlada tvrdi da radi na smanjenju onečišćenja tako što ograničava promet automobila i zatvara elektrane na ugljen koje najviše onečišćuju.

Međutim, dokumentarac "Pod kupolom" koji je pokazao opuštenost vlasti u primjeni službenih standarda zaštite okoliša, pritiske energetskih lobija koji ne žele ograničiti industrijski rast i konačno činjenica da se zakoni zaobilaze, potaknula je gorljivu raspravu o inerciji kineskih vlasti.

Pročitajte više