Plenković u Bruxellesu: Tu smo ugledni, a doma nam bacaju blato. Dosta je, game over

Screenshot: N1

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu iz Bruxellesa, a osvrnuo se i na pregovore s DP-om o sastavljanju saborske većine, javlja N1.

"Jutros nema ništa novoga, imamo razgovore popodne. Ima puno medijskih špekulacija. Narod i birači su poslali poruke i rekli što misle o strankama, HDZ je ponovno dobio relativnu većinu da predvodi vladu i sad razgovaramo o novoj parlamentarnoj većini. Smatram da ćemo kroz sljedeće dane dogovoriti novu parlamentarnu većinu, a potom i vladu", kazao je Plenković.

Na pitanje pregovaraju li s nekim drugim osim DP-om, kazao je da ne. 

"Zadnji put mi je trebalo dva sata. Sad ćemo malo više razgovarati"

Upitan je li dovoljno 20 dana da se formira vlada, referirao se na 2016. godinu, kada je HDZ, podsjeća, imao 61 mandat. "Formirali smo vladu, trebalo nam je mjesec i pet, šest dana do trenutka kad sam prikupio 91 potpis za mjesto predsjednika Vlade. Zadnji put trebalo mi je dva sata. Sad ćemo malo više razgovarati, ali ćemo sve dogovoriti, nije to ništa neobično", poručio je Plenković. 

"Grbin i stric Milanović već su trebali dati ostavke"

"Imate neke političke aktere koji se bave ekstremno neargumentiranom mržnjom koja je vladala protiv HDZ-a, a ja još jednom poručujem da oni koji su teško poraženi, a to su prije svega Grbin i stric Milanović, već su trebali dati ostavke", rekao je.

"Ne čudi nas da smo ponovno uvjerljivo pobijedili, a to što je netko u oporbi, a htio bi biti na našem mjestu, pa koristi govor mržnje, to je njihov problem, to je politička sramota za Hrvatsku", istaknuo je.

"Mi smo tu da držimo Hrvatsku na pravoj strani povijesti"

Plenković navodi da potencijalna koalicija s DP-om ne može ugroziti odnos prema EU. "Mi smo tu da držimo Hrvatsku na pravoj strani povijesti, čvrsto usidrenu u europske vrijednosti."

"Ne može više ovako, smiješno je postalo. Dođemo tu gdje smo poželjni i ugledni i onda dođemo doma gdje će mi ekipa koja za Hrvatsku nije ništa učinila bacati blato, ne ide tako, game over, dosta", poručio je Plenković oporbi iz Bruxellesa.

Opet spominjao korupcijske afere SDP-a i drugih oporbenih stranaka

Poručio je da HDZ neće ostajati bez odgovora svakome tko će protiv njih ići mržnjom i difamacijom.

"Ako je netko u stanju godinama difamirati, vrijeđati, napadati, ići s tezom korupcije, onda treba stati. Kad nabrojim sve korupcijske afere SDP-a i drugih oporbenih stranaka, onda se oni čude da mi okrećemo pilu naopako. Neka se zapitaju koga smo spomenuli i zašto. Mi ćemo na to stalno upozoravati i osvještavati u hrvatskom prostoru", rekao je.

Pročitajte više