Kina potvrdila novog premijera: Najavio veću socijalnu osjetljivost nauštrb usporavanja gospodarskog rasta

Ilustracija: Youtube

LI KEQIANG imenovan je novim kineskim premijerom. 

Na čelo druge ekonomije svijeta imenovao ga Svekineski nacionalni kongres gdje je dobio čak 2.940 glasova. Troje zastupnika bilo je protiv, a šest suzdržano. Mandat traje pet godina, ali se očekuje da će, kao i njegov prethodnik, na čelnom mjestu izdržati dva mandata, javlja BBC.

Dan ranije na mjesto predsjednika izabran je Xi Jinpin te je tako završena tranzicija vlasti. U subotu će biti imenovani pomoćnici premjera i savjetnici.

Od nove se vlasti očekuju reforme, a glavni zadatak novoga premijera, koji ima doktorat iz ekonomije i tečno govori engleski, trebao bi biti zaokret na području gospodarstva koje u Kini još uvijek snažno ovisi o državnim infrastrukturnim projektima, jačanje domaće potrošnje te povećanje standarda života siromašnog dijela stanovnika koji nije ni osjetio gospodarski uzlet te zemlje.

57-godišnji Li to je i istaknuo u govoru pred kongresom rekavši da neće inzistirati na gospodarskom rastu pod svaku cijenu te istaknuo da bi se on mogao čak usporiti nauštrb socijalnih programa i poboljšanja kvalitete života Kineza.

Pročitajte više