Kina se sve više naoružava, susjedi nervozni

Foto: AFP

"KINA je još jednom uvećala svoj vojni budžet. Ovoga puta za 10 posto. Reakcija susjeda – nervoza i zabrinutost. Peking ne vidi razlog za brigu. Naprotiv, veća izdvajanja za vojsku su za tu zemlju potpuno normalna stvar", navodi se u analizi Deutsche Wellea Kina u 2013. godini u kojoj se dodaje da se vojsci na raspolaganje sveukupno daje 90 milijardi eura što je oko 10,7 posto više nego prethodne godine.  rema tom iznosu Peking je na drugom mjestu u svijetu po veličini vojnog budžeta, odmah iza Washingtona.

"Vodimo politiku mirne obrane", službeni je stav kineske vlade dok Fu Ying, zamjenica ministra vanjskih poslova Kine i glasnogovornica Nacionalnog narodnog kongresa tvrdi kako se nitko zbog toga ne bi trebao osjećati ugroženim.

Od 2005. do 2009. Kina konstantno povećava izdvajanja za vojsku, od 15 do 20 posto, i to na godišnjoj razini.

"Međunarodnu zajednicu brinu teritorijalni prijepori koji Kina ima s drugim azijskim državama, prije svega u Južnom kineskom moru. Japan, Vijetnam i Filipini kritiziraju kinesku vojnu politiku, jer Peking mnoge otoke smatra svojim", napominje DW zaključivši na kraju kako je za sada nejasno kakvi su zaista planovi Pekinga.
 

Pročitajte više