Kod Siska i Čičke Poljane i dalje problemi s poplavama, pojačavaju se "zečji nasipi"

Foto: Mate Piškor/Cropix, Zoran Žic

NOVE oborine dodatno su otežale stanje na poplavom pogođenom području sisačkog Pokuplja. Na području Siska imaju problema s nabujalom Odrom, koja pod pritiskom Kupe i dalje teče uzvodno, javlja Županijski centar 112. Vodni val Kupe i Save kod Siska od sinoć je na rubu izvanrednih mjera obrane od poplave, rekao je Media servisu Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda. Ekipe na terenu i dalje rade na pojačavanju nasipa i prepumpavanju vode zbog zaštite objekata.

"Zbog visokih vodostaja u retenciji Lonjsko polje postavlja se nadvišenje nasipa kod sela Svinjičko, u dužini 5 km. Ti su radovi u tijeku. Isto se provodi na području Jasenovca, gdje su vodostaji Save u izvanrednim mjerama obrane od poplave. Ali srećom, rijeka Una ima lagani pad vodostaja pa očekujemo ukidanje redovnih mjera", izvijestio je Čavlović.



Ekipe su noćas morale intervenirati na području Čičke Poljane zbog podizanja vode u Odranskom polju. Podignuti su zečji nasipi kako bi osigurali kuće. "Tijekom jutra stigla je jedna pumpa, trebaju stići još dvije jakog kapaciteta koje će vodu pokušati prebaciti u kanal Sava-Odra", rekao je Čavlović.

Načelnik velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje Stjepan Kos kaže stanje je pod kontrolom. "Situacija stagnira. Voda možda raste koji centimetar. Crveni križ i civilna zaštita sad opskrbljuju hranom i vodom mještane koji su odsječeni na jednom dijelu. Zasad je stanje pod kontrolom, nije kritično", poručuje Kos.

Pročitajte više