Kod pruge u Mirkovcima pronađena protupješadijska mina

Ilustracija: Index

PRILIKOM sanacije pruge u vinkovačkom naselju Mirkovci pronađena je protupješadijska antimagnetska minu, dok je tromblonska mina pronađena na odlagalištu smeća u Vrbanji kod Vinkovcima, izvjestila je danas vukovarsko-srijemska policija.

Protupješadijsku antimagnetsku minu pronašli su jučer kraj željezničke pruge radnici koji obavljaju sanaciju. Mine su do pohranjene u skladištu Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Po podacima te PU, tijekom prošle godine na području Vukovarsko-srijemske županije pronađeno je odbačenih 65 bombi, 32 mine, 4.950 raznog vrsta streljiva, dvije kasetne bombe, 740 metara sporogorećeg i detonirajućeg štapina, 17 kilograma eksploziva te devet kilograma baruta.

Jedan od izraženijih slučajeva neodgovornog odbacivanja oružja i minsko-eksplozivnih sredstava u toj županiji zabilježen je u travnju prošle godine kada su razvrstavajući sirovine, djelatnici Centra za reciklažu sekundarnih sirovina u vinkovačkoj poslovnoj zoni "Zalužje" pronašli odbačenu ručnu kumulativnu bombu, minobacačku minu, topovski projektil, pancirno zrno topa, dva dijela projektila za ručni bacač raketa, tri komada streljiva za protuavionski top te 500 komada različitog streljiva i praznih čahura.

"U najvećem broju slučajeva kada govorimo o odbačenom oružju i minsko-eksplozivnim sredstvima riječ je o sredstvima iz razdoblja Domovinskog rata", napominje glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović.

Ističe kako je iznimno opasnom što pojedini nesavjesni građani oružje i minsko-ekslozivna sredstva odbacuju na deponije, kanale ili druge lokacije u prirodi.

"I ovom prilikom apeliramo na građane da oružje i minsko-eksplozivna sredstva ne odbacuju u prirodu već ih predaju policiji, bez ikakvih kazni i sankcija", ističe Džigumović navodeći kako su građani PU vukovarsko-srijemskoj u 2013. godini dragovoljno predali 104 ručne bombe, 16.200 pješačkog i protuzrakoplovnog streljiva, 46 raznih vrsta mina, 43 kilograma eksploziva, 740 metara sporogorećeg i detonirajućeg štapina te devet kilograma baruta.

Džigumović savjetuje građane da oružje i eksplozivna sredstva ne donose sami u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 ili najbližoj policijskoj postaji. Na prijavljenu adresu doći će posebno osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka koji će preuzeti oružje i sredstva.

 

Pročitajte više