Koga briga za euroizbore? U BiH glasalo 600 ljudi, kod nas nema ni jednog kršenja izborne šutnje

Foto: Ilustracija

SUTRA prvi put biramo 12 zastupnika u jednoj od najvažnijih institucija EU-a čiji članovi postajemo 1. srpnja. U BiH jutros su otvorena birališta, izlaznost nije velika, problema nije bilo. Miran je dan i za GONG-ovce - nisu zaprimili niti jednu dojavu o kršenju izborne šutnje.

U GONG zasad nije stigla ni jedna jedina prijava, o čemu će detaljnije izvijestiti javnost u 18 sati.

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini od jutros mogu glasati na čak sedam biračkih mjesta - u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu, u Generalnom konzulatu u Mostaru te u Banjoj Luci i Tuzli.

Biračka mjesta na kojima su Hrvati u BiH danas mogli glasati za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu zatvorena su u 19 sati i ponovo će biti otvorena u nedjelju u sedam sati, a glasalo je oko 600 birača.

U svim policijskim postajama sutra će raditi službe za vođenje evidencije prebivališta i boravišta te služba za upravne poslove

Na 6.614 biračkih mjesta u Hrvatskoj, građani će sutra od sedam ujutro birati između 28 kandidacijskih lista s po 12 kandidata. Listić je nešto većeg formata od uobičajenog pa iz Državnog izbornog povjerenstva savjetuju građanima da dobro prouče navedene upute. Potpredsjednica DIP-a Aleksandra Jozić Ileković apelira i na poslodavce.

"Apeliramo na poslodavce da omoguće svojim radnicima glasanje na izborni dan i da im na taj način omoguće da ostvare svoje Ustavom i zakonom propisano pravo. Stoga molimo da odgovarajućom organizacijom svojih poslovnih procesa omoguće da radnici glasaju u nedjelju, 14. travnja", kaže Jozić Ileković.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova također javljaju kako će sutra u svim policijskim postajama raditi službe za vođenje evidencije prebivališta i boravišta te služba za upravne poslove, gdje od sedam do 19 sati možete podići potvrdu o prebivalištu, ako vam bude potrebna.

Josipović optimistično očekuje "pristojnu izlaznost"

Predsjednik Ivo Josipović pozvao je građane da sutra izađu na birališta. Izbori su, kaže, jako važni jer ulazimo u proces odlučivanja u Europskoj uniji.

"Mislim da je to iznimno važno, ne samo na simboličkoj razini, nego i zato što evo ulazimo u proces odlučivanja u Europskoj uniji i zato zaista pozivam građanke i građane, izađimo sutra na izbore. Izaberimo one za koje mislimo da su najbolji", rekao je.

Ove izbore inače ne prati velika izlaznost, a predsjednik se nada da će u Hrvatskoj sutra ona biti "pristojna".

"Nadam se pristojnom odazivu, znamo da europski izbori u pravilu i u europskim zemljama imaju nešto nižu izlaznost. Možda se to i kod nas dogodi, ali to ne smatram nekim osobitim problemom. Sve one građanke i građani koji žele glasati, imaju za to priliku i to će sutra učiniti", zaključio je predsjednik.

Pročitajte više