Koji je pravi Josipović?

Fotomontaža: Index

"RAŠIRENO nepovjerenje hrvatskog društva u kapitalizam jedan od razloga zašto su sve dosadašnje vlade bile nevoljne u provedbi reformi nužnih za modernizaciju gospodarstva i uvođenja reda u javne financije", rekao je predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za Financial Times.

Josipović za FT: Ne smije biti negativne reakcije zbog dobiti investitora

Štoviše za potrebe Financial Timesa Josipović je naglasio kako je problem u "glavama Hrvata. Pa tako kaže da se stvara negativna reakcija kada se čuje da dolazi neki od investitora jer on želi "samo dobit". Tu percepciju, smatra predsjednik Josipović, treba mijenjati.

"Najveća prepreka reformama je u našim glavama. Kadgod se netko pojavi kao značajniji ulagač, u društvu dolazi do reakcije da 'taj dolazi da ovdje ostvari dobit, a mi to ne smijemo dozvoliti'. To je vjerojatno naslijeđe iz bivšeg političkog sustava, socijalizma", rekao je Josipović dodajući da su za tu  atmosferu straha za investitore krivi mediji i političari.

Ništa u tome ne bi bilo čudno da Josipović do sada nije govorio sasvim suprotno te bio na onoj strani "koju sada optužuje za stvaranje straha".

Josipović za sindikate: Ne bezobzirnom kapitalizmu kojeg zanima profit


"Liberalni kapitalizam, koji se zasniva na pohlepi a čiji ceh najviše plaćaju radnici, došao je do ruba pa je vrijeme da se počne graditi društvo koje neće zanimati jedino profit već poštivanje radnih i socijalnih prava građana", govorio je Josipović 2011. godine na četvrtom redovnom saboru Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Josipović je na domaćoj sceni tada ubirao simpatije tvrdeći da Hrvatska dosadašnji model bezobzirnog liberalnog kapitalizma, koji se više ne može ni ekonomski održati, mora zamijeniti modelom društveno odgovornog poslovanja.

"Vrijeme je da Hrvatska dosadašnji model bezobzirnog liberalnog kapitalizma, koji se više ne može ni ekonomski održati, zamijeni modelom društveno odgovornog poslovanja", govorio je Josipović.

Za CNN veličao bušotine, a zbog Holy "pozelenio"

Dubrovačka diplomacija ravnala se po onoj "sa svakim u dobro, ni s kim iskren", a čini se da isto radi i predsjednik Josipović koji se u kampanji čini se potpuno odriče - iskrenosti. Tako je Josipović pred sindikatima u žestokom sukobu s Josipovićem u Financial Times.

No, nije to jedini primjer potpuno izgubljenog kompasa aktualnog predsjednika koji se više ne može ni sjetiti kako se sve dodvoravao svojim biračima.


Tako je prije gotovo dvije godine Ured Predsjednika za vanjske partnere bio snažni zagovaratelj istraživanja nafte i plina u Jadranu da bi za domaće političke potrebe i glasove "pozelenio".

Gdje je nestala vjerodostojnost

"Posrnulo hrvatsko gospodarstvo oživjeti i pomoću još neotkrivenih nalazišta plina i nafte u Jadranskom moru", govorio je Josipović za CNN dodajući da Hrvatska traži partnere u energetskom sektoru kako bi iskoristila ta nalazišta. Štoviše Josipović se hvalio da je vodećim američkim i svjetskim naftnim tvrtkama predstavio projekte istraživanja energenata u Jadranu.

"Rasprave o mogućem crpljenju nafte u Jadranu su izlišne. Po svim naznakama, ondje nema ekonomski isplativih nalazišta nafte", rekao je Josipović nedavno u razgovoru za Globus u vrijeme dok je pregovarao s ORAH-om Mirele Holy da odustanu od svog predsjedničkog kandidata.

No, na kraju koji je Josipović, pravi Josipović? Onaj koji snažno kritizira kapitalizam ili onaj koji osuđuje kritičare kapitalizma? Onaj koji misli da će nas bušotine izvući krize ili onaj koji se zalaže za zeleni razvoj?

I gdje se na kraju izgubila vjerodostojnost? 

Pročitajte više