Kolakušić: Zbog duga telekomima ne smije se ljudima uzeti kuća!

Foto: Index

SUDAC zagrebačkog Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, koji učestalo upozorava na kriminal u predstečajnim nagodbama gostovao je na tematskom saboru Blokirani u organizacije Udruge Blokirani. Istaknuo je kako se dugovi moraju plaćati, ali se ne smiju uvećavati.

> U četiri godine milijun blokiranih - Priča samohrane majke: Psihički i fizički sam slomljena

Naglasio je kako su javni bilježnici uvedeni da provode ovrhe i tako se dug od 200 kuna penje na nekoliko puta veći iznos, te dodao kako se moraju ubrzati sudski postupke kako dugovi više ne bi rasli.

"Zbog duga za račun ne smije se ovršiti nekretnina u kojoj živite"

"Hrvatski sudovi su zatrpani sa 2,8 milijuna predmeta na godinu, Moramo pojednostaviti početne postupke da oni koji nešto duguju taj dug mogu vratiti bez da je on uvećan za razne troškove. Svaki osnovnoškolac obučen je da sastavi prijedlog za ovrhe i nema opravdanja za uzimanje opunomoćenika. Nema svrhe da se angažiraju odvjetnici i javni bilježnici. Zbog ovog Ovršnog zakona danas imamo bogate odvjetnike i javne bilježnike", zaključio je Kolakušić.

Istaknuo je kako se mora uvesti sustav svih dostava u RH kako bi građani znali da se protiv njih vodi neko rješenje o ovrsi.

"Problem je što mnogi građani tek kad im je račun blokiran saznaju da su pod ovrhom. To se ne smije događati. Od donošenja odluke za ovrhu pa dok predmet ne dođe na sud prođe i dvije godine pa se potraživanja za dug uvećaju i do 26 puta", rekao je Kolakušić.

Isto tako je naglasio da je nužno ograničiti limite po kojima se može ići na ovrhe kuća.

"Ne smije se događati da se primjerice zbog duga za telekomunikacijsku uslugu vama ide ovršiti nekretnina u kojoj živite i da vas se deložira", naglasio je sudac Kolakušić.

Pročitajte više