"Količina bio otpada koji se odlaže na odlagališta u 2013. se mora smanjiti, nema više izgovora!"

Foto: Ilustracija

"KOLIČINA bio otpada koji se odlaže na odlagališta u 2013. se mora smanjiti. Nema više izgovora. To možemo postići odvojenim prikupljanjem i obradom, primjerice u kompostanama ili predobradom miješanog komunalnog otpada prije odlaganja", izjavio je ministar zaštite prirode i okoliša Mihael Zmajlović demantirajući da je Ministarstvo odustalo od odvajanja bio otpada.

Prema zahtjevima europske direktive o otpadu, koju je Hrvatska dužna u cijelosti implementirati, do 1. siječnja 2015. moramo osigurati odvojeno sakupljanje papira, metala, plastike, stakla, električnog i elektroničkog otpada, otpadnih baterija i akumulatora, otpadnih vozila, otpadnih guma, otpadnih ulja, građevnog otpada, otpadnog tekstila i medicinskog otpada.

"Što se tiče bio otpada i njegovog odvajanja kao posebne kategorije otpada glavna načela koja treba osigurati za njegovo gospodarenje također su definirani u Okvirnoj Direktivi o otpadu EU. U navedenoj Okvirnoj direktivi o otpadu, za gospodarenje bio otpadom nije propisan rok za uspostavu sustava odvojenog skupljanja kao za prethodno navedene posebne kategorije. Postoji, međutim, obaveza smanjenja količine bio otpada odloženog na odlagališta i to do 31.12.2013, na razinu 75% količina koje su odložene 1997. To se može osigurati i predobradom prije odlaganja, ne nužno i jedino odvojenim prikupljanjem.

Novi Zakon o otpadu donijet će poboljšanja u predloženim modelima gospodarenja, potpunu usklađenost s EU, preciznije će odrediti načine, postupke, ciljeve i rokove za gospodarenje otpadom i po prvi puta predvidjeti sankcije za neprovođenje. No sankcije su krajnja mjera. Prije pokretanja sankcija, građani moraju imati mogućnost odvajanja na kućnom pragu i jasnu motivaciju za odvajanje. A to je - naplata po količini a ne po metru kvadratnom stana ili poslovnog prostora.

Nacrt Zakona o otpadu koji je sredinom prošle godine poslan u Europsku komisiju i u javnu raspravu dobio je brojne suštinske primjedbe, i od strane EK i od strane javnosti.

No, sva tri ključna zakona iz ministarstva zaštite okoliša i prirode u drugoj polovici 2012. su dorađena sukladno komentarima iz EK i s javne rasprave i krenuli su u proceduru. Zakon o zaštiti prirode je upućen i na Vladi bi se trebao naći na jednoj od sljedećih sjednica. Zakon o zaštiti okoliša trenutno je u Europskoj komisiji i prolazi provjeru usklađenosti s europskim direktivama i očekujemo da na Vladu ide u veljači a Zakon o otpadu odmah nakon toga", stoji između ostalog u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Pročitajte više