Komšićeva i Čovićeva stranka postigle kompromis, otvoren put novoj vladi BiH

Foto: Hina

TRI POLITIČKE stranke iz Bosne i Hercegovine koje su načelno dogovorile sudjelovanje u vladajućoj koaliciji na temelju rezultata izbora iz listopada 2014. na putu su da novim kompromisom napokon uspostave vladu Federacije BiH, a potom i Vijeće ministara na državnoj razini, nakon što je Demokratska fronta (DF) u četvrtak pristala jednog svog člana kandidirati za ministra u federalnoj vladi iz reda "ostalih".

Predsjedništvo te stranke kojoj je na čelu Željko Komšić odlučilo je da ne kandidira sva tri ministra iz reda srpskog naroda koliko ih po ustavu treba imati vlada FBiH odnosno da jedno od tih mjesta prepusti HDZ-u BiH.

Prošlotjedni pokušaj uspostave entitetske vlade je propao kada se ispostavilo da bi u njoj trebala biti čak četiri ministra iz reda srpskog naroda jer ih je DF kandidirala tri a HDZ BiH još jednu.

DF zahtijeva da Vijeće ministara BiH i vlada FBiH budu formirani u istom danu

Sam Komšić je pojasnio novinarima kako će se Milan Mandilović kojega su iz DF-a kanili predložiti za srpskog dopredsjednika vlade i ministra socijalne politike izjasniti kao "ostali" što otvara mogućnost kompromisa sa stajalištima HDZ BiH odnosno ostavlja toj stranci jednu poziciju namijenjenu Srbima.

Zauzvrat HDZ BiH je suglasan da DF imenuje jednog od tri ministra iz reda hrvatskog naroda u Vijeću ministara BiH.

Komšić je istaknuo kako DF zahtijeva da Vijeće ministara BiH i vlada FBiH budu formirani u istom danu.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je ranije tijekom dana izjavio kako se vlada FBiH može formirati "za pet minuta" ukoliko postoji politička volja.


"Koalicija između SDA, HDZ-a, DF i Saveza za promjene (bloka srpskih stranaka) održiva je samo do 31. ožujka kada istječe odluka o tromjesečnom privremenom financiranju Federacije BiH", kazao je Čović inzistirajući da do kraja ožujka mora biti formirana nova federalna vlada.

Čović napušta koaliciju ako rok bude probijen

Komšić je pak kazao kako on ne vidi velikog razloga za takvu žurbu kao i da ne vjeruje da će, ukoliko ovaj rok bude probijen, Čović napustiti koaliciju.

Uspostava novog Vijeća ministara BiH trenutačno ovisi o dovršenju postupka provjere mogućeg sukoba interesa kojega provode Središnje izborno povjerenstvo (SIP) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Izborno je povjerenstvo svoj dio posla obavilo no SIPA još nije a zakonski rok za to istječe sredinom travnja.

Za razliku od kandidata za ministre na državnoj razini oni na entitetskoj ne moraju se podvrgnuti takvim provjerama pa se vlada FBiH može formirati bez novih odgoda.

Pročitajte više