Konzum prije 10 dana povukao cornflakes s tržišta, građane nitko nije obavijestio da bi mogli biti opasni

Foto: Konzum

U POJEDINIM kukuruznim pahuljicama pronađen je aflatoksin, koji nastaje zbog vlage pri skladištenju kukuruza, potvrdio je jutros ministar zdravlja Siniša Varga u HRT-ovoj emisiji "A sada Vlada".

"Postoje određene najave da određeni proizvodi gotovi imaju povećan razine mitotoksina....", započeo je Varga a zatim krenuo objašnjavati kako se stvara toksin da bi tek na kraju rekao kako su "već data određena priopćenja vezana za prisustvo mikotoksina" te da će "javnost biti pravodobno obaviještena, a proizvodi povučeni s polica". Rekao je i kako se čekaju dodatni nalazi.

Građani dosad nisu obaviješteni, a Konzum i Plodine su već dio pahuljica koje na tržište stavlja Konzum povukli sa svojih polica.

Iz Konzuma je HRT-u potvrđeno da su 16. veljače iz svih objekata maloprodaje i veleprodaje povukli iz upotrebe artikle K-Plus Cornflakes 1kg i Rial Cornflakes 1kg.

"Još se jednom ispričavamo i pozivamo potrošače da spomenute proizvode vrate u prodavaonice u kojima su ih kupili", stoji u priopćenju Konzuma koje je objavio HRT.

Zašto Ministarstvo poljoprivrede nije upozorilo građane?

U Uredu za odnose s javnošću Ministarstva poljoprivrede najprije su nam kazali da Europski sustav uzbunjivanja njima javlja ako sanitarna nešto pronađe, a ovom slučaju nije. Dodaju kako im ni Konzum nije javio ništa, a Konzum je dužan obavijestiti potrošače o svim informacijama koje ima.

No, kasnije nam je Miroslav Kuskunović, glasnogovornik ministarstva Tihomira Jakovine, kazao da su ipak dobili dojavu.

"Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF), zaprimila je RASFF obavijest o prisutnosti deoksinivalenola (DON) u kukuruznim pahuljicama iz Njemačke, a koje su distribuirane i u Hrvatsku. Predmetna hitna obavijest dostavljena je Upravi za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja 19.02.2015. na postupanje. Po zaprimljenim povratnim informacijama dostavit ćemo obavijest", tvrdi Kuskunović.

Pitali smo Ministarstvo poljoprivrede i zbog čega javnost nije obaviještena o potencijalno opasnim cornflakesima, kao što je učinjeno u susjednoj BiH, ali na to pitanje nismo dobili odgovor.

Ministarstvo zdravlja: Ipak nema opasnosti

Prema informacijama koje je Index dobio iz Ministarstva zdravlja, Konzum i Plodine povukli su svoje kukuruzne pahuljice s polica zbog sumnje da su u njima prisutni aflatoksini. No, detaljna analiza, kako doznajemo od glasnogovornika Ministarstva zdravlja Josipa Jagića, pokazala je da se ipak radilo o lažnoj uzbuni.

U ovom slučaju nije se uopće oglasio Europski sustav za rano uzbunjivanje, već je njemački proizvođač, koji proizvodi kukuruzne pahuljice za Konzum i Plodine upozorio hrvatske trgovačke lance na moguću prisutnost aflatoksina u svojim proizvodima. Oba su lanca zatim, kako doznajemo iz Ministarstva zdravlja, povukla sporne proizvode s polica.

Europsko središnje tijelo za rano uzbunjivanje tek naknadno se, kako doznajemo iz Ministarstva zdravlja, javilo hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede, nakon čega je alarmirana Sanitarna inspekcija. Provjera sanitarnih inspektora je međutim pokazala da u pahuljicama ipak nema aflatoksina, doznajemo iz Varginog ministarstva.

"Niti jedna sporna pošiljka nije zatečena u prometu"

Potvrdilo je to Ministarstvo zdravlja i u priopćenju poslanom medijima. Tvrde da se građani nemaju čega bojati.

"Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) zaprimila je 19.02.2015. obavijest o prisutnosti deoksinivalenola (DON) u kukuruznim pahuljicama iz Njemačke, a koje su distribuirane i u Hrvatsku. Istu je odmah proslijedila Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja. Kasniji nalaz je pokazao kako u pošiljkama koje su u RH stigle iz Njemačke nije dokazana prisutnost mikotoksina, ali je postojala sumnja. Ministarstvo zdravlja bilo je o sumnji na prisutnost mikotoksina informirano nekoliko dana ranije i od strane poduzeća Konzum d.d. koji je, sukladno propisima o hrani, pravovremeno obavijestio nadležno tijelo te hranu odmah povukao, uništio i o svemu obavijestio potrošače putem svoje web stranice te informacijama na samim policama svojih prodavaonica. Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja dodatno je obavila nadzore u Konzum d.d. i Plodinama d.d., te utvrdila da su sve propisane mjere od strane poslovnih subjekata poduzete tako da u prometu nije zatečena niti jedna sporna pošiljka. Inače, deoksinivalenol se smatra jednim od manje toksičnih mikotoksina koji izaziva blage probavne smetnje", priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Iz BIH obavijest o povlačenju stigla još krajem prošlog tjedna

Građani u BIH još su krajem prošlog tjedna obaviješteni da se s tržišta povlače proizvodi K Plus Cornflakes i Rial Cornflakes, kako objavila je Agencija za sigurnost hrane BiH.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je posredstvom Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) primila hitnu obavijest o sadržaju mikotoksina deoksinivalenola (DON) u žitaricama za doručak podrijetlom iz Njemačke. Naime, proizvođač "Hahnemühle Werke GmbH" je utvrdio  kontaminirane lotove  sirovog kukuruza i od njega proizvedenih kukuruznih pahuljica, koji su, pored ostalih zemalja, isporučeni u Bosnu i Hercegovinu.

U cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini, Agencija je 20. veljače 2015. godine sve raspoložive podatke dostavila nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini, te od istih zatražila hitnu provjeru eventualnog prisustva žitarica za doručak s nedozvoljenim količinama deoksinivalenola na tržištu Bosne i Hercegovine, kao i povratno informiranje Agencije o rezultatima inspekcijske kontrole. Istoga dana, Agencija je od strane poduzeća Konzum d.o.o. Sarajevo, u svojstvu uvoznika, obaviještena da je započeo opoziv sljedećih proizvoda s tržišta Bosne i Hercegovine:
"K plus Cornflakes", pakiranje od 250 g, LOT: L14-05281, rok upotrebe: 25.12.2015.;
"K plus Cornflakes", pakiranje od 1000 g, LOT: L14-05290, rok upotrebe: 25.12.2015.;
"Rial Cornflakes", pakiranje od 1000 g, LOT: L14-05289, rok upotrebe: 25.12.2015.

Kako su naveli u priopćenju, Agencija, deoksinivalenol se smatra jednim od manje toksičnih trihotecena. Kod ljudi izloženih kontaminiranim žitaricama uzrokuje akutnu mučninu, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, glavobolju, vrtoglavicu i groznicu. "U cilju zaštite zdravlja, potrošačima koji su eventualno kupili navedeni proizvod preporučujemo da isti ne konzumiraju.", poručuju.

Obavijest i na stranicama Konzuma BIH

I na stranicama Konzuma u BiH objavljena je obavijest u kojoj stoji kako su "predostrožnosti radi povukli iz prodaje proizvod Cornflakes 1kg K plus rok trajanja 25.12.2015, Cornflakes 250 gr K plus rok trajanja 25.12.2015. i Cornflakes 1 kg Rial rok trajanja 25.12.2015."

Kupcima poručuju da da provjere jesu li kupili navedeni proizvod, te da ga vrate u najbližu Konzum prodavaonicu gdje će im biti vraćen novac. "Proizvod će biti ponovno dostupan na našim policama nakon što budemo potpuno sigurni u njegovu zdravstvenu ispravnost.", poručuju iz Konzuma u BiH.

 

Pročitajte više